Agrostar cere accizarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate

Federaţia Agrostar cere accizarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, susţinând că menţinerea acestora, neconforme cu legislaţia comunitară în domeniu, duce la pierderea a peste 30.000 de locuri de muncă în viticultură, precum şi la abandonul a peste 50.000 hectare plantate cu viţă de vie

92 afișări
Imaginea articolului Agrostar cere accizarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate

Agrostar cere accizarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

Sindicaliştii solicită reanalizarea raportului de control nr.322/6.10.2009 în raport de legislaţia comunitară şi naţională în domeniu şi susţinerile regăsite în raportul de control în legătură cu relansarea industriei băuturilor alcoolice fermentate nedistilate altele decât berea şi vinul, în concordanţă cu potenţialul natural, uman şi economic de care dispune România, potrivit unui comunicat al organizaţiei.

Agrostar cere, de asemenea, o anchetă, ca urmare a sesizărilor organizaţiilor reprezentative de producători din sectorul vitivinicol în legătură cu concurenţa neloială pe care băuturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, o fac vinului şi produselor vitivinicole.

Blocul Naţional Sindical (BNS) cerea Guvernului, în luna martie, interzicerea producerii băuturilor alcoolice fermentate nedistilate şi a băuturilor intermediare sau accizarea lor, precizând că producătorii acestor băuturi nu plătesc impozite, păgubind bugetul cu 220 de milioane de euro anual.

Sindicaliştii ameninţau atunci că, dacă într-o săptămână, Ministerul Agriculturii nu elaborează un ordin prin care să interzică vânzarea acestor băuturi, vor ieşi în stradă şi vor face plângeri la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva celor care încalcă legea.

"Aproximativ 220 de milioane de euro lipsă din bugetul de stat, aproximativ 4,3 milioane de hectolitri de băutură - făcătură periculoasă pentru sănătatea consumatorului, reguli europene sfidate şi încă o dovadă că românul este inventiv când vine vorba de înşelat şi scos bani din piatră seacă -, acesta poate fi rezumatul unei afaceri care are drept protagonişti principali Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi Ministerul Agriculturii", declara preşedintele BNS, Dumitru Costin.

Potrivit liderului sindical, Direcţiile Agricole Judeţene emit licenţe de fabricaţie pentru astfel de activităţi care nu se regăsesc în niciun act normativ. Aceste produse sunt mai ieftine pentru că "nu sunt purtătoare de accize" şi sunt tolerate pe piaţă, mai ales în mediul rural, având consecinţe grave asupra populaţiei, sublinia Costin.

Astfel, BNS cerea Guvernului, Ministerului Agriculturii şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului interzicerea producerii acestor băuturi sau accizarea lor, "dacă se consideră că menţinerea lor este vitală pentru România", clarificarea cadrului legal, desfăşurarea unor anchete la ANPC şi Ministerul Agriculturii şi sancţionarea celor responsabili de tergiversarea transpunerii legislaţiei europene.

Reprezentanţii Federaţiei Agrostar sesizau faptul că, de aproximativ un an, cei 108 agenţi comerciali din segmentul băuturilor alcoolice produc şi comercializează băuturi alcoolice fără să plătească accize către buget.

Preşedintele BNS sublinia că, pe lângă faptul că nu se plătesc accize pentru acest tip de băuturi alcoolice, România este singura ţară din Uniunea Europeană care mai permite producerea şi comercializarea de băuturi "fermentate liniştit" - în termeni tehnici - sau binecunoscutul "vin la pet", făcut din alcool etilic şi un cocteil nociv de chimicale. Regulamentul UE precizează că se pot fabrica băuturi fementate, dar numai din fructe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici