Almunia vede semnele redresării economice

Există semnale mai clare decât erau în urmă cu trei luni că situaţia economică începe să se îmbunătăţească, a declarat comisarul european pentru Economie şi Politică Monetară, Joaquin Almunia.

16 afișări
Imaginea articolului Almunia vede semnele redresării economice

Almunia vede semnele redresării economice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Unele bănci au raportat rezultate bune, peste aşteptări, piaţa de capital funcţionează mai bine, iar investiţiile guvernelor din fonduri publice încep să dea roade", a afirmat Almunia într-un interviu publicat de  La Stampa.

Banca britanică Barclays a anunţat, luni, că este este optimistă în privinţa afacerilor din acest an, având în vedere performanţele înregistrate în primele luni. În plus, băncile americane Citigroup, Bank of America şi JPMorgan Chase au indicat că au revenit, de la începutul anului, pe profit.

Cu toate acestea, comisarul european a avertizat că programele guvernamentale de relansare economică sporesc deficitele bugetare, reducând astfel spaţiul de manevră pentru autorităţi.

Impactul pe care l-au avut programele de susţinere a sistemelor bancare a fost mai evident în Marea Britanie şi Irlanda şi mai slab în Spania, a precizat Almunia. El a adăugat că în sistemul bancar italian nu a apărut nevoia unor intervenţii masive.

Banco Popolare este, până în prezent, singura bancă din Italia care a anunţat că va apela la ajutorul guvernului. Analiştii anticipează, însă, că şi alte instituţii de credit italiene vor recurge la măsuri asemănătoare în următoarele două săptămâni.

Oficialul consideră că autorităţile diferitelor state trebuie să ia măsuri de combatere a şomajului, însă acest fapt nu exclude şi implicarea Comisiei Europene.

Toate estimările sugerează frânarea creşterii economice în Europa în 2009 şi o situaţie nesigură a principalelor sectoare economice, precum industria prelucrătoare, construcţiile şi serviciile, a mai spus Almunia.

Pentru a obţine rezultate concrete în privinţa redresării economice este necesar un dialog social solid, a concluzionat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici