Ambasadorul Germaniei: Sume imense de bani sunt fraudate sau risipite prin licitaţii. Fenomenul nu este limitat doar la România

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Werner Hans Lauk, a declarat, joi, că "sume imense de bani sunt fraudate sau risipite prin licitaţii", acesta fiind un fenomen care nu este limitat doar la România, ci este prezent în mai multe ţări.

552 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Germaniei: Sume imense de bani sunt fraudate sau risipite prin licitaţii. Fenomenul nu este limitat doar la România

Ambasadorul Germaniei: Sume imense de bani sunt fraudate sau risipite prin licitaţii (Imagine: Mircea Rosca/ Arhiva Mediafax Foto)

"Sume imense de bani sunt fraudate sau risipite prin licitaţii. Este un fenomen care nu este limitat doar la România, ci există într-o serie întreagă de ţări. Este valabil pentru marile proiecte de infrastructură, cum sunt cele de construcţie de autostrăzi, în cadrul atribuirii unor contracte de concesiune pentru servicii de salubrizare urbană sau pentru amenajarea unor piste pentru biciclete", a declarat ambasadorul, la o conferinţă privind practica de acordare a unor licitaţii publice, "Strengthening Public Procurement in Romania – From the transposition of the new EU Directive to a broader reform agenda".

Diplomatul a mai spus că proasta gestionare a resurselor prejudiciază companiile active din România, atât cele autohtone, cât şi cele străine, dar mai ales populaţia.

"Urmare a unor contracte de achiziţii publice încheiate de autoritatea contractantă, cu beneficii prea scumpe sau cu prestaţii contractuale prea slabe, taxele sunt irosite în loc să fie utilizate în mod raţional, acolo unde este nevoie. De aceea, lupta consecventă împotriva corupţiei în domeniul achiziţiilor publice este şi cea mai bună modalitate de a economisi taxe şi reprezintă un pilon important al unei politici de fiscalitate moderată, axată pe reducerea poverii fiscale pentru contribuabili", a mai spus Werner Hans Lauk.

De asemenea, ambasadorul este de părere că soluţia la această problemă este "o legislaţie pe măsură".

"Un cadru legislativ bun reprezintă baza unor proceduri transparente şi echitabile de atribuire a contractelor de achiziţii publice. Doar în acest mod poate fi garantat faptul că statul acţionează eficient în plan economic, doar în acest mod pot fi clădite încrederea şi o creştere economică mai mare", a spus ambasadorul Germaniei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici