ANAF: Contribuabilii nu mai declară în ianuarie câştigurile din transferul titlurilor de valoare

Persoanele fizice care au realizat în anul fiscal 2007 câştiguri din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare nu mai au obligaţia declarării acestor câştiguri în luna ianuarie, a informat, luni, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

2 afișări
Imaginea articolului ANAF: Contribuabilii nu mai declară în ianuarie câştigurile din transferul titlurilor de valoare

ANAF: Contribuabilii nu mai declară în ianuarie câştigurile din transferul titlurilor de valoare

"Având în vedere modificările legislaţiei fiscale în vigoare, persoanele fizice care au realizat în anul fiscal 2007 câştiguri din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, nu mai au obligaţia declarării acestor câştiguri în luna ianuarie 2008 şi deci nu mai au obligaţia depunerii la organul fiscal a «Declaraţiei privind impozitul datorat pe câştigul din transferul titlurilor de valoare, altele decât titlurile de participare la fondurile deschise de investiţii şi părţile sociale», formularul 226", se arată într-un comunicat al ANAF.

Conform legislaţiei, câştigul determinat din transferul titlurilor de valoare, altele decât parţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, se impune cu o cota de 1%, impozitul reţinut constituind plata anticipată în contul impozitului anual datorat.

Obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului reprezentând plata anticipată revine intermediarilor, societăţilor de administrare a invesţiilor în cazul răscumpărării de titluri de participare la fondurile deschise de invesţii sau altor plătitori de venit, după caz, la fiecare tranzacţie.

Impozitul calculat şi reţinut la sursă se virează la bugetul de stat, până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reţinut.

Pentru tranzacţiile din anul fiscal 2007, contribuabilul are obligaţia depunerii declaraţiei privind veniturile realizate, formularul 200, pe baza căreia organul fiscal stabileşte impozitul anual datorat.

În funcţie de perioada de deţinere a titlurilor de valoare, mai mult sau mai puţin de 365 zile, impozitul anual datorat se stabileşte prin aplicarea cotelor de 1%, respectiv 16% asupra câştigului net.

Termenul de depunere a declaraţiei 200 este data de 15 mai 2008, se mai spune în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici