Analiştii financiar-bancari cred că BNR va reduce luni dobânda de politică monetară

Cei mai mulţi analişti financiar-bancari cred că Banca Naţională a României (BNR) va reduce luni dobânda de politică monetară de la 5% la 4,75%, iar rezervele minime obligatorii ar putea rămâne nemodificate atât pentru pasivele în lei, cât şi pentru cele în valută.

244 afișări
Imaginea articolului Analiştii financiar-bancari cred că BNR va reduce luni dobânda de politică monetară

Analiştii financiar-bancari cred că BNR va reduce luni dobânda de politică monetară (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Conform opiniilor exprimate de 14 din 19 participanţi la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4,75% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară din 5 august. Restul participanţilor la sondaj estimează păstrarea dobânzii la nivelul de 5%. Rezervele minime obligatorii ar putea rămâne nemodificate în luna august 2013, atât pentru pasivele în lei cât şi pentru cele în valută", se arată într-un comunicat transmis de asociaţie.

Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă în continuare la 4,5% până în luna decembrie şi 4,25% până în luna decembrie 2014.

Scăderea dobânzii de politică monetară până la finalul acestui an este estimată de toţi participanţii la sondaj. Estimările pentru finalul anului 2014 se încadrează între un minim de 3,5% şi un maxim de 4,50%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi păstrate la nivelul de 15% în anul 2013 şi apoi reduse la 12% până la finele anului 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi păstrate la nivelul de 20%, atât în anul 2013 cât şi în anul 2014, conform opiniei majorităţii participanţilor la sondaj.

BNR a redus la 1 iulie rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,25% la 5%, prima scădere din martie 2012, precum şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an.

Totodată, CA al băncii centrale a a menţinut ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei.

Analistul BCR Dorina Cobîscan spune că BNR ar putea să scadă obânda cheie cu 0,25 puncte procentuale la un nou minim istoric de 4,75% în şedinţa de politică monetară din luna august datorită reluării procesului de dezinflaţie începând cu luna iulie. Diminuarea rapidă a presiunilor inflaţioniste în principal pe fondul unui an agricol bun ar putea oferi băncii centrale un spaţiu mai mare de manevră în perioada imediat următoare de aceea există şanse mari de a vedea încă o reducere de 0,25 puncte procentuale la şedinţa din luna septembrie, spune ea.

Analistul ecconomic Adrian Mitroi, vicepreşedinte AAFBR, afirmă că nu sunt de aşteptat modificări substanţiale ale rezervelor minime obligatorii în lei.

"Economia are un deficit de solvabilitate şi nu de lichiditate. Pentru creştere economică este nevoie de credit privat. Creditul instituţional (FMI) are orizonturi scurte, este în general aşezat pe principii politice şi de apartenenţa la UE, dar nu este aducător de creştere economică şi de joburi mai bine plătite. Aceste realizări sunt consecinţe doar ale creditului privat, care la rându-i este ulterior investiţiilor de capital private", spune Mitroi.

El opinează că, luând în considerare şi ceea ce se întâmplă în regiune, interesul pentru atenuarea riscului valutar devine preponderent.

"Politicile macro vor sugera creditarea în moneda locală, evitarea celei în alte monede, şi deci eliberarea de euro în economie se va duce în special spre domiciliul capitalului (dezintermediere) şi mai puţin înspre creditarea pentru investiţii. Nu vad motive imediate de modificare a RMO în valută", a adăugat Mitroi.

Nicolae Covrig, analist Raiffeisen Bank, spune că reducerea rapidă a ratei inflaţiei anticipată pentru perioada imediat următoare şi cererea internă slabă sunt factori esenţiali care susţin ciclul de reducere a ratei dobânzii de politică monetară.

De asemenea, sentimentul pozitiv al investitorilor pentru activele in lei creează confort pentru banca centrală pentru a relaxa politica monetară.

Cristiana Barabula, analist credite la BRD Groupe Societe Generale, estimează menţinerea nivelului actual al ratei dobânzii de politică monetară la următoarea şedinţă BNR, pe fondul deprecierii monedei naţionale.

Ea crede că ratele rezervelor minime obligatorii (lei şi valută) ar putea rămâne nemodificate în luna august. Începând cu luna decembrie, BNR ar putea continua relaxarea graduală a politicii monetare, în sprijinul unei creşteri economice durabile, a mai spus analistul BRD.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale aproximativ 60 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici