Analiştii financiari prognozează un euro la 4,99 lei peste 12 luni şi scăderea PIB în 2020 cu 4,4%

  • Conform Asociaţiei CFA România, a analiştilor financiari, cursul va ajunge la 4,9906 lei/euro în următoarele 12 luni.
  • Analiştii financiari prognozează o scădere a PIB cu 4,4% în 2020 şi o creştere a indicatorului de 3,3% anul viitor.
1027 afișări
Imaginea articolului Analiştii financiari prognozează un euro la 4,99 lei peste 12 luni şi scăderea PIB în 2020 cu 4,4%

În luna noiembrie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut faţă de luna anterioară cu 12,5 puncte până la valoarea de 44,5 puncte, (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 12,4 puncte). Această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut, faţă de luna anterioatra cu 14,2 puncte, până la valoarea de 34,1 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 34,7 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 11,6 puncte faţă de luna anterioară, până la valoarea de 49,8 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 1,2 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 91% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9253, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9906 lei pentru un euro.

Rată anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2021/decembrie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,41%.

Este de remarcat că 64% dintre participanţii la sondaj consideră preţul proprietăţilor imobiliare din marile oraşe că fiind supraevaluat.

Cea mai mare parte a respondenţilor (aproximativ 58%) anticipează că durata impactului economic al cornavirusului se va resimţi puternic până în trimestrul III al anului 2021. În cazul deficitului bugetului de stat anticipat pentru anul 2020 valoarea medie a anticipaţiilor este 9.0%.

Valoarea medie a anticipaţiilor privind evoluţia PIB în acest an este -4.4%, rata şomajului la finalul anului 2020 este estimată la 6,5%, iar pentru anul 2021, anticipaţiile de evoluţie în termeni reali a PIB sunt de +3.3%.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: Condiţiile curente - referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii; Anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici