Analiştii străini afişează prognoze mai pesimiste privind inflaţia din România

Analiştii străini continuă să reevalueze în creştere prognozele privind inflaţia din România, însă îşi îmbunătăţesc estimările privind creşterea economică şi deficitul de cont curent, potrivit celui mai recent raport al Consensus Economics.

10 afișări
Imaginea articolului Analiştii străini afişează prognoze mai pesimiste privind inflaţia din România

Analiştii străini afişează prognoze mai pesimiste privind inflaţia din România

Estimările privind rata medie a inflaţiei din acest au fost reevaluate în creştere cu 0,2 puncte procentuale, faţă de raportul anterior, la 6,5%.

Nivelul prezentat în raport este cu 0,5 puncte sub cel publicat de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) pentru acest an, de 7%.

Pentru anul viitor, analiştii anticipează o revenire a inflaţiei la 5%, nivel în creştere cu 0,2 puncte faţă de prognoza anterioară.

În ultimele două rapoarte publicate în 2007, Consensus a afişat prognoze din ce în ce mai pesimiste privind inflaţia, în urmă cu trei luni nivelul anunţat de analişti fiind de 5,5%.

Raportul Consensus nu oferă informaţii referitoare la inflaţia de la finele anului, nivel ţintit de Banca Naţională a României (BNR). Pentru acest an, banca centrală a stabilit o ţintă de 3,8%, plus/minus un punct procentual. Estimările BNR pentru luna decembrie sunt însă de 5,9%.

Prognozele analiştilor incluşi în sondajul Consensus indică o creştere economică de 5,4% pentru acest an, iar pentru 2009 de 5%.

În raportul anterior, estimările erau, pentru anii menţionaţi, de 5,3% şi, respectiv, 5%.

Estimarea pentru acest an este inferioară celei publicate de CNP, de 6,5%.

Raportul Consensus prezintă prognoze mai optimiste şi în ceea ce priveşte valoarea deficitului de cont curent.

Astfel, pentru acest an, analiştii intervievaţi anticipează un deficit de 26,8 miliarde de dolari, după ce în raportul anterior indicau o valoare de 27,1 miliarde de dolari. Şi valoarea pentru 2009 a fost reevaluată în scădere, de la 29,9 miliarde de dolari, la 29 miliarde de dolari.

Consensus Economics, fondată în 1989, este cea mai mare instituţie de sondaje economice de pe plan mondial.

Organizaţia grupează, în raportul prezentat, estimările macroeconomice ale 12 bănci şi instituţii internaţionale - ING Bank România, Global Insight, DIW Berlin, JP Morgan, EFG Eurobank, Economist Intelligence Unit, Raiffeisen Zentralbank, Vienna Institute, Kopint-Traki, UBS, Deutsche Bank şi UniCredit MIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici