Analiştii străini cresc estimările privind deficitul de cont curent al României

Analiştii internaţionali continuă să prezinte prognoze în creştere privind valoarea deficitului de cont curent al României şi menţin estimările privind ceilalţi indicatori macroeconomici, potrivit celui mai recent raport al Consensus Economics.

1 afișare
Imaginea articolului Analiştii străini cresc estimările privind deficitul de cont curent al României

Analiştii străini cresc estimările privind deficitul de cont curent al României

"Previziunile rămân în mare neschimbate, creşterea economică fiind menţinută la nivelul anunţat anterior. Prognoza privind deficitul de cont curent s-a deteriorat însă. Aprecierea leului a ridicat temeri privind balanţa comercială, întrucât exporturile naţionale devin din ce în ce mai scumpe pe plan internaţional. Pe de altă parte, aprecierea monedei ajută la menţinerea inflaţiei în intervalul prognozat", se arată în raport.

Organizaţia grupează, în raportul menţionat, estimările macroeconomice ale 12 bănci şi instituţii internaţionale - Global Insight, DIW Berlin, EFG Eurobank, ING Financial Markets, UniCredit MIB, Economist Intelligence Unit (EIU), ABN Amro România, Kopint-Traki, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Raiffeisen Zentralbank şi UBS.

Valoarea deficitului de cont curent este estimată la 18,9 miliarde de dolari pentru acest an, faţă de 17,7 miliarde de dolari, prognoză prezentată în urmă cu o lună.

Pentru 2008, analiştii au revizuit estimările privind deficitul de cont curent la 21,1 miliarde de dolari, nivelul anunţat anterior fiind de 19,1 miliarde de dolari.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează, în prognoza de primăvară, pentru acest an, un deficit de cont curent de 11,5% din PIB, iar pentru 2008 de 11,4% din PIB. Valorile estimate sunt de 13,35 miliarde de euro şi, respectiv, 15,2 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici