ANCOM vrea să aloce numerele scurte de telefon care încep cu 02 şi altor operatori

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) intenţionează să aloce numerele scurte de telefon care încep cu 02, în prezent atribuite numai Romtelecom, şi altor operatori de telecomunicaţii, potrivit unui proiect de decizie al instituţiei.

248 afișări
Imaginea articolului ANCOM vrea să aloce numerele scurte de telefon care încep cu 02 şi altor operatori

ANCOM vrea să aloce numerele scurte de telefon care încep cu 02 şi altor operatori (Imagine: Andrei Michailov/Mediafax Foto)

"Având în vedere faptul că actualul cadru de reglementare permite numai alocarea de numere care încep cu 03 către alţi furnizori decât Romtelecom, a fost necesară operarea unei modificări care să facă posibilă şi alocarea numerelor care încep cu 02 către furnizorii alternativi. Numerelor scurte pentru servicii de interes general la nivel local, din domeniul 0Z = 02 li se vor aplica aceleaşi reguli de alocare şi utilizare ca şi numerelor din domeniul 0Z = 03", se arată într-un comunicat al ANCOM.

Proiectul de decizie al ANCOM urmăreşte clarificarea unor aspecte referitoare la regimul juridic aplicabil persoanelor care solicită obţinerea dreptului de utilizare a resurselor de numerotaţie, precum şi la condiţiile de cesionare a numerelor şi motivele de suspendare sau retragere, totală sau parţială, a Licenţei de utilizare a resurselor de numerotaţie (LURN).

În ceea ce priveşte numerele naţionale scurte pentru servicii de interes public la nivel naţional, acestea sunt destinate furnizării unor servicii precum siguranţa cetăţeanului (Poliţie, Jandarmerie), asistenţă medicală, deranjamente utilităţi publice (telefon, gaze, energie electrică, apă/canal) şi asistenţa cetăţeanului (Protecţia Consumatorului, Avocatul Poporului).

De asemenea, numerele scurte au ca destinaţie serviciile de informaţii (transporturi feroviare, aeriene, starea vremii, a drumurilor) şi de asistenţă abonaţi servicii de comunicaţii (relaţii cu clienţii, ghidul serviciilor).

Numerele naţionale scurte pentru servicii de interes public la nivel naţional sunt în prezent compuse din patru cifre şi sunt utilizate de către Romtelecom pentru furnizarea anumitor servicii, cum ar fi Ora exactă - 1958 sau Deranjamente posturi telefonice - 1921.

"Autoritatea consideră necesară creşterea numărului de cifre din componenţa numerelor naţionale scurte, astfel încât acestea să fie compuse din 4 sau 5 cifre, de forma 19vx(y), în funcţie de tipul serviciilor pentru care vor fi utilizate şi de importanţa, pentru utilizator, a serviciului furnizat. Astfel, serviciile care se referă la siguranţa cetăţeanului vor fi furnizate prin intermediul numerelor de 4 cifre, în timp ce serviciile care se referă la semnalarea unor deranjamente la utilităţi publice sau la asistenţa oferită abonaţilor de către furnizori vor fi furnizate prin intermediul numerelor de 5 cifre", se precizează în comunicat.

Proiectul de decizie pot fi consultat pe pagina de internet a ANCOM, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la 22 aprilie.

ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici