ANRE lasă importul şi exportul de electricitate doar pe mâna traderilor

Importurile şi exporturile de electricitate vor putea fi derulate doar de traderii de energie, în baza unei licenţe de trading eliberată de ANRE şi care exclude deţinerea unei licenţe de furnizare.

858 afișări
Imaginea articolului ANRE lasă importul şi exportul de electricitate doar pe mâna traderilor

ANRE lasă importul şi exportul de electricitate doar pe mâna traderilor (Imagine: Shutterstock)

În prezent, importurile şi exporturile de energie pot fi făcute şi de furnizorii de electricitate, dar după intrarea în vigoare a noilor prevederi, stabilite de ANRE, furnizorii nu vor mai putea derula astfel de contracte.

ANRE va introduce în legislaţie licenţa de trading cu energie, inexistentă în prezent, diferită de cea de furnizare. Furnizorul de energie vinde energie clienţilor finali, iar traderul cumpără şi vinde energie exclusiv pe piaţa angro sau la import/export.

"Titularul licenţei nu poate deţine, simultan, mai mult de o licenţă pentru activitatea de trader de energie electrică şi nu poate deţine simultan o licenţă pentru activitatea de trader şi o licenţă pentru activitatea de furnizare de energie electrică", se arată într-un proiect elaborat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei A(NRE).

Legislaţia interzice şi producătorilor de energie să deruleze acorduri de import/export de electricitate. Producătorii au doar posibilitatea de a vinde pe bursă energia pe care o produc.

În primele nouă luni ale anului trecut din România a fost exportată energie electrică în valoare de peste 200 milioane de euro, în creştere de aproape cinci ori faţă de perioada similară a anului anterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici