ANRE: Preţurile actuale la electricitate vor fi menţinute, cel mai probabil, după 1 ianuarie

Producătorii şi distribuitorii de electricitate au cerut ANRE creşterea preţurilor plătite de consumatori, în contextul crizei care a generat diminuarea consumului, iar Autoritatea susţine că preţurile achitate de populaţie vor rămâne, cel mai probabil, neschimbate la 1 ianuarie.

20 afișări
Imaginea articolului ANRE: Preţurile actuale la electricitate vor fi menţinute, cel mai probabil, după 1 ianuarie

ANRE: Preţurile actuale la electricitate vor fi menţinute, cel mai probabil, după 1 ianuarie (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Consumul de energie va scădea cu 9% în 2009 faţă de 2008, iar în 2010 va rămâne la nivelul acestui an", a declarat, miercuri, Viorel Alicuş, director în Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

El a precizat că au existat şi distribuitori şi furnizori care au cerut scăderea preţurilor, adăugând ca acest tip de solicitări sunt o practică obişnuită.

"Cea mai sigură variabilă este cantitatea. Va trebui să clarificăm până la sfârşitul săptămânii viitoare cu producătorii şi distribuitorii", a arătat oficialul ANRE.

Alicuş a spus că în urma analizei cererilor respectivelor firme, de creştere sau scădere a preţurilor la serviciile prestate, se ia decizia privind modificarea sau nemodificarea preţurilor la consumatori.

Întrebat dacă preţurile plătite de populaţie pentru electricitate se vor schimba la 1 ianuarie, oficialul ANRE a spus că cel mai probabil acestea vor rămâne neschimbate şi că există şanse mici să scadă sau să crească.

Premierul interimar Emil Boc a declarat la sfârşitul lunii octombrie că ANRE intenţionează să menţină preţurile plătite de populaţie pentru energie şi gaze naturale la actualul nivel pe tot parcursul anului viitor.

Preşedintele ANRE, Petru Lificiu, a declarat agenţiei MEDIAFAX, la sfârşitul lunii septembrie, că instituţia vrea să păstreze preţurile plătite de populaţie la gaze şi electricitate la nivelul actual, nemodificat cel puţin până la 1 aprilie 2010.

Preţul plătit de populaţie pentru electricitate a fost menţinut în acest an, iar cel al gazelor naturale a scăzut cu 5% la 1 iulie, după ce la 1 mai a fost redus cu 3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici