ANRE propune Guvernului să scadă taxa de cogenerare, pentru a reduce factura la energie

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) propune Guvernului să reducă spijinul acordat pentru un sfert dintre producătorii energie şi căldură în cogenerare, întrucât a constatat că aceştia au beneficiat de un ajutor prea mare, au declarat joi pentru MEDIAFAX surse din instituţie.

211 afișări
Imaginea articolului ANRE propune Guvernului să scadă taxa de cogenerare, pentru a reduce factura la energie

ANRE propune Guvernului să scadă taxa de cogenerare, pentru a reduce factura la energie (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"ANRE are elemente că 8-10 unităţi, din totalul de 37 care beneficiază de taxa de cogenerare, au primit prea mult. Reducerea sprijinului pentru aceste unităţi va avea ca efect o valoare mai mică a facturii la electricitate atât pentru consumatorii cansnici, cât şi pentru cei industriali", au afirmat sursele.

Taxa de cogenerare este încasată de companiile care produc simultan energie electrică şi termică şi este plătită de orice consumator. Taxa se aplică în intervalul 2011-2023, iar ponderea ei în facturi este de 2-3%.

Taxa de congenerare este percepută în baza unei directive europene, cu scopul de a sprijini investiţiile în tehnologiile mult mai eficiente de producere a energiei, şi a fost autorizată de Comisia Europeană în 2010.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, declara în luna iulie că intenţionează să scadă unele taxe şi tarife în sectorul energetic, iclusiv taxa de cogenerare, pentru a reduce valoarea facturilor la electricitate.

Reducerea sau eliminarea unot taxe aplicate în sectorul energetic a fost cerută şi de unii consumatori mari de energie, precum ArcelorMittal.

Pe de altă parte, prin taxa de cogenerare sunt sprijinite CET-urile aflate în administrarea primăriilor, iar reducerea ei va avea ca efect scăderea încasărilor la aceste societăţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici