Antonescu: Reducerea CAS nu poate fi făcută acum. Am prezentat soluţii, dar FMI nu a acceptat

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, că reducerea CAS cu trei puncte procentuale nu va putea fi aplicată de la 1 ianuarie, chiar dacă au fost prezentate soluţii în acest sens, deoarece delegaţia FMI a precizat că nu o poate lua în calcul, fiind necesare studii şi evaluări.

250 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Reducerea CAS nu poate fi făcută acum. Am prezentat soluţii, dar FMI nu a acceptat

Antonescu: Reducerea CAS nu poate fi făcută acum. Am prezentat soluţii, dar FMI nu a acceptat (Imagine: Shutterstock)

"Formula care a putut fi negociată (cu FMI, n.r.), care a fost finalmente negociată şi care reprezintă nu un rezultat mulţumitor pentru mine - pentru că şi eu, ca şi ministrul Finanţelor, ca şi premierul - am fi vrut ca acum să fi putut face aceste lucruri a fost ca începând cu al doilea trimestru să facem cu toată cifra angajată, deci nu cu 3, ci cu 5 (puncte procentuale reducere a CAS, n.r.), consolându-ne cu ideea că scăderea cu 5% are un impact economic mai puternic. Ea nu poate fi făcută acum, va putea fi făcută din semestrul al doilea al anului următor", a susţinut Antonescu.

Liderul PNL a precizat că soluţii pentru reducerea CAS cu 3% de la 1 ianuarie existau şi au fost prezentate de ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, în şedinţa cu premierul Victor Ponta de la Senat, "dar poziţia FMI a fost că o asemenea modificare în sensul scăderii - pentru că FMI este imediat de acord cu creşteri de taxe dacă se poate, dar foarte dificil cu scăderi - nu poate o lua în calcul acum".

El a menţionat că reprezentanţii FMI au susţinut că ar fi nevoie de mai multe studii şi evaluări, motiv pentru care măsura a fost convenită pentru a doua jumătate a anului viitor.

Antonescu a mai afirmat că reorganizarea ANAF va duce la o creştere a nivelului colectare pe anul viitor.

Liderul PNL a confirmat că, în primă instanţă, în proiectul de buget negociat cu FMI nu se regăsea reducerea CAS cu 3%, însă după discuţiile din USL s-a convenit formula ca reducerea CAS să fie introdusă în scrisoarea de intenţie cu FMI, pentru aplicarea din a doua jumătate a anului viitor.

Nivelul contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, dacă Guvernul va identifica până la 1 iulie toate resursele care să permită compensarea integrală a efectelor acestei măsuri, a anunţat premierul Victor Ponta.

"A fost tema cea mai intens discutată pe parcursul acestor zile şi va exista în Memorandumul de înţelegere un angajament foarte clar de scădere semnificativă - şi din punctul nostru de vedere «semnificativ» este mai mult decât 3%, este 5%, care ar avea într-adevăr un impact pentru mediul de afaceri conform studiilor - din al doilea semestru al anului, cu obligaţia din partea Guvernului de a identifica până la 1 iulie toate resursele necesare pentru ca impactul bugetar să fie neutru, adică ceea ce pierdem prin reducerea CAS să compensăm din venituri suplimentare sau din realocarea altor fonduri sau reducerea de cheltuieli", a spus Ponta la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional.

El a arătat că reducerea CAS este un angajament politic asumat în numele Guvernului şi al coaliţiei de guvernare şi a prezentat ca sigură această diminuare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici