APAPR: Proiectul de lege privind pensiile nu schimbă modul de calcul al pensiei Pilon II

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România - APAPR susţin că noul proiect de lege privind sistemul public de pensii confirmă caracterul complementar al celor trei piloni de pensie, precum şi necesitatea continuării Pilonului II în forma actuală.

743 afișări
Imaginea articolului APAPR: Proiectul de lege privind pensiile nu schimbă modul de calcul al pensiei Pilon II

APAPR: Proiectul de lege privind pensiile nu schimbă modul de calcul al pensiei Pilon II

Reprezentanţii Asociaţiei au precizat că „noul proiect de lege nu aduce nicio schimbare în calculul pensiei publice viitoare pentru cei peste 7 milioane de participanţi la Pilonul II, faţă de legea pensiilor în vigoare azi”. Aceştia au subliniat că au făcut această precizare „ca urmare a informaţiilor inexacte apărute în mass-media în ultimele zile pe marginea proiectului de lege privind sistemul public de pensii şi implicaţiilor acestuia asupra nivelului pensiilor viitoare pentru participanţii la Pilonul II”.

„Modul de calcul este acelaşi cu cel prezent: pentru cei care contribuie la fondurile de pensii private de Pilon II, punctajul dobândit se ponderează cu raportul dintre contribuţia efectiv virată la sistemul public şi contribuţia totală (Art. 96 alin. (3) din L 263/2010 şi Art. 87 alin. (6) din proiectul de lege în dezbatere publică). Ca urmare, participanţii la fondurile de pensii private nu sunt penalizaţi sau discriminaţi în niciun fel faţă de restul contribuabililor la sistemul de pensii, aşa cum în mod eronat s-a susţinut recent în spaţiul public. Această ponderare este firească, pe principiul acordării unui punctaj proporţional cu nivelul contribuţiei efective. De asemenea, noul proiect de lege, ca de altfel şi legea în vigoare, nu afectează în niciun fel pensia viitoare a participanţilor la Pilonul III de pensii private facultative”, au subliniat reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Private.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, la Antena 3, la 21 august, că noul proiect de lege al pensiilor va fi adoptat până în data de 2 octombrie 2018.

Noul proiect de lege al pensiilor a fost pus în dezbatere publică de către ministerul Muncii la 9 august, urmând să intre în Parlament pentru procedura parlamentară în sesiunea care începe în septembrie şi este programat să fie aplicat din 2021. Acest proiect prevede, printre altele, o modificare în ceea ce priveşte Pilonul II, potrivit ministrului Muncii. Este vorba de un comision de 0,5 % pe care Casa de Pensii îl va încasa din comisionul de virament de 2,5% perceput de companiile care administrează acest sistem.

Proiectul mai prevede un calcul al pensiei minime în funcţie de vechime. Astfel, pensionarii cu vechime minimum 15 ani vor încasa 45% din salariul minim brut, în timp ce pensionarii cu vechime între 10 şi 15 ani vor primi 40% din salariul minim brut. Ca atare, dacă în prezent pensia minimă este de 640 de lei, atât pentru o vechime de 13, 19 sau 35 de ani, din 2021, pensiile vor avea valori diferite astfel. Un pensionar cu 13 ani vechime va încasa 1.032 de lei, un pensionar cu 19 ani vechime va primi 1.176 de lei, în timp ce un pensionar cu vechime de 35 de ani va beneficia de o pensie minimă de 1.560 de lei.

„Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta”, explică reprezentanţii Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS).

De asemenea, potrivit noului Proiect al Legii Pensiilor, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare.

Proiectul noii Legi a Pensiilor prevede ca cei care aleg o asigurare facultativă să poată plăti perioade diferite pentru care nu au contribuit, care să totalizeze cinci ani, şi nu pentru o perioadă de cinci ani consecutivi, aşa cum prevede legea actuală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici