Video Asigurările private de sănătate ar ajunge la 5 mld.euro dacă sectorul medical va fi reformat radical - VIDEO

Piaţa asigurărilor private de sănătate ar putea atinge în câţiva ani 4-5 miliarde euro, faţă de sub 10 milioane euro în prezent, dacă România ar aplica modelul olandez de reformare a sectorului medical, transferat aproape integral în administrare privată, estimează Eureko.

533 afișări

"Modelul olandez a fost unul radical şi a fost pus în practică la începutul anilor '90. Practic, autorităţile olandeze au trecut în administrare privată contribuţiile pe care angajatorii şi angajaţii le achitau pentru asigurările de sănătate", a declarat joi directorul general adjunct al Eureko Asigurări, Carmen Radu, la conferinţa "Reforma sănătăţii la analiză", organizată de Eureko şi agenţia Mediafax.

Ea a adăugat că, potrivit modelului olandez, există o asigurare de bază, care acoperă un anumit număr de servicii medicale, la care se adaugă o asigurare suplimentară. "Există mai multe modele care pot fi aplicate în România, dar trebuie să se ţină cont de specificul ţării, de situaţia existentă şi de mentalităţile oamenilor. Fără voinţă politică, reforma sănătăţii va rămâne la stadiul de propunere", a mai spus reprezentantul Eureko.

Potrivit datelor prezentate la conferinţă, bugetul asigurărilor sociale din România se situează la aproximativ cinci miliarde de euro.

În Olanda, unde reforma a durat circa 15 ani, piaţa asigurărilor private de sănătate depăşeşte 50 miliarde de euro, reprezentând circa 10% din Produsul Intern Brut.

În România, datele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor arată că piaţa asigurărilor private de sănătate se situează sub zece milioane euro. Întreaga piaţă a asigurărilor din România este de aproape două miliarde de euro.

Reprezentanţii asigurătorilor au afirmat de mai multe ori că piaţa românească a asigurărilor de sănătate are un mare potenţial de dezvoltare, dar în ciuda promisiunilor autorităţile nu au lansat reforma în domeniul sănătăţii, care implică, printre altele, stabilirea pachetului de servicii medicale de bază, pe care bugetul asigurărilor sociale de stat îl va acoperi.

Parte a grupului financiar olandez Eureko, subsidiara din România este unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa locală a asigurărilor de viaţă şi sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici