Atanasiu: Guvernul va lua o decizie privind înfiinţarea companiei energetice în 2-3 săptămâni

Guvernul va lua o decizie privind înfiinţarea companiei energetice integrate în următoarele două-trei săptămâni, a declarat, duminică, la Alba Iulia, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu.

15 afișări
Imaginea articolului Atanasiu: Guvernul va lua o decizie privind înfiinţarea companiei energetice în 2-3 săptămâni

Atanasiu: Guvernul va lua o decizie privind înfiinţarea companiei energetice în 2-3 săptămâni (Imagine: Mediafax Foto)

Societatea se va afla în subordinea AVAS, iar după înfiinţarea acesteia autorităţile vor selecta un consultant pentru listarea noii companii la bursă, a spus Atanasiu.

El a menţionat că viitoarea companie nu va cuprinde complexul energetic Craiova, care va fi privatizat pe bursă, în 2008.

"Vom fi nevoiţi să demarăm privatizarea de urgenţă, pentru ca noul proprietar majoritar, noul acţionar să poată să vină cu o majorare de capital pe care statul nu o poate face astăzi şi care să-i permită derularea programului investiţional, deci mărirea capacităţii de producţie", a spus Atanasiu.

Compania energetică integrată va cuprinde 40-50% din capacităţile de producţie şi filialele de distribuţie neprivatizate.

În primul an de activitate, societatea va putea derula investiţii de un miliard de euro, care vor fi folosite pentru modernizarea complexurilor energetice Turceni şi Rovinari, precum şi pentru începerea lucrărilor de construcţie a centralei de la Tarniţa - Lăpuşteşti, a declarat, recent, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Potrivit acestuia, compania va fi înfiinţată până la Paşte.

Compania de stat va fi formată din termocentrale, hidrocentrale şi cele trei filiale de distribuţie ale Electrica neprivatizate, fără Nuclearelectrica şi Transelectrica. Unităţile de producere a energiei care vor intra în structura companiei de stat vor fi acele unităţi care nu sunt grevate de datorii. Această companie de stat va avea management privat şi va fi privatizată în proporţie de cel puţin 60%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici