Atanasiu: Majorările salariale să fie direct proporţionale cu inflaţia şi creşterea economică

Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că majorările salariale pe care bugetarii le pot primi în această perioadă trebuie să fie direct proporţionale cu rata inflaţiei şi cu creşterea economică, pentru a nu afecta economia ţării.

31 afișări
Imaginea articolului Atanasiu: Majorările salariale să fie direct proporţionale cu inflaţia şi creşterea economică

Atanasiu: Majorările salariale să fie direct proporţionale cu inflaţia şi creşterea economică (Imagine: Mediafax Foto)

"O creştere pe care un bugetar o poate primi şi care să nu afecteze inflaţia unei ţări este direct proporţională cu creşterea economică şi rata inflaţiei. Dacă avem creştere economică de 9 la sută şi o inflaţie în jur de 7 la sută, nu poţi avea o creştere salarială mai mare de 16 la sută fără să creşti inflaţia”, a spus, la Alba Iulia, Teodor Atanasiu.

El a adăugat că, în cazul în care se va da curs solicitărilor sindicale privind majorarea salariilor, în România inflaţia s-ar reîntoarce "la valorile cu două sau trei cifre", care au existat din anii '90 până în 2004.

Astfel, a adăugat preşedintele AVAS, majorările salariale nu ar avea nicio valoare.

"În momentul în care valoarea banului se înjumătăţeşte de la o zi la alta, nu mai contează care este creşterea salarială. Nu poţi acumula în timp, trebuie să cheltuieşti banul imediat ce îl primeşti. Nu cred că acesta este scopul unei ţări care se vrea europeană şi vrea să recupereze decalajele faţă de celelalte ţări, în special decalajul de venit al populaţiei, în comparaţie cu cel al celorlalţi europeni”, a afirmat Atanasiu.

Potrivit acestuia, cei care susţin majorările "au un minim de cunoştinţe economice" sau nu s-au gândit vreodată la impactul lor.

"Cred că s-au gândit că sunt candidaţi uninominali peste o lună la alegerile din România şi că lumea se grăbeşte să-i ia în braţe şi să-i sărute că le face un asemenea cadou. Dar aceste cadouri se răsfrâng tot asupra cetăţenilor, pentru că inflaţia îl afectează în primul rând pe cel sărac şi nu pe cel bogat”, a conchis Atanasiu.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat, vineri, la Palatul Victoria, că invită partidele politice şi partenerii sociali la discuţii pentru elaborarea unei legi a salarizării bugetarilor, aşa încât acest act normativ să fie adoptat după alegeri indiferent de structura viitorului Parlament.

La rândul lor, sindicaliştii au anunţat că nu renunţă la proteste în urma întâlnirii de vineri cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi au spus că aceasta nu a reprezentat o negociere, ci o informare a reprezentanţilor angajaţilor cu privire la situaţia economică a ţării.

Camera Deputaţilor a aprobat în urmă cu o săptămână, în unanimitate, o ordonanţă care prevede creşterea cu 50% a salariilor personalului din învăţământ. Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.

În urma acestei decizii, sindicatele din mai multe domenii au cerut şi majorarea salariilor lor cu 50 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici