Autorităţile SUA sancţionează sever AIG în urma scandalului bonusurilor

Autorităţile din SUA vor sancţiona sever grupul AIG pentru bonusurile de 165 milioane de dolari acordate angajaţilor, urmând să impună asigurătorului o taxă echivalentă cu această sumă şi să reducă, totodată, în cuantum similar, tranşele din ajutoarele de stat încasate de companie.

29 afișări
Imaginea articolului Autorităţile SUA sancţionează sever AIG în urma scandalului bonusurilor

Autorităţile SUA sancţionează sever AIG în urma scandalului bonusurilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a prezentat, într-o scrisoare către liderii Congresului, condiţiile achitării noului ajutor de stat de 30 miliarde de dolari aprobat la începutul lunii martie pentru AIG, iar legislativul a avizat urgent o taxă de 165 milioane de dolari, echivalentă cu bonusurile acordate angajaţilor.

"Vom impune AIG o obligaţie contractuală de a achita Trezoreriei, din operaţiunile companiei, o sumă totală echivalentă cu compensaţiile financiare acordate recent", a arătat Geithner în scrisoare.

Totodată, şeful Departamentului Trezoreriei a anunţat că autorităţile vor deduce suma de 165 milioane de dolari din următoarea tranşă a ajutorului de stat de 30 miliarde de dolari anunţat în 2 martie pentru AIG, care ridică totalul eforturilor guvernamentale pentru salvarea gigantului financiar la aproape 180 miliarde de dolari, alocate integral din fonduri publice.

Bonusurile pentru angajaţi, în valoare totală de 165 milioane de dolari, anunţate la sfârşitul săptămânii trecute de AIG, precum şi plăţi de aproape 100 miliarde de dolari către Goldman Sachs şi o serie de mari bănci europene au generat un scandal de proporţii în SUA în jurul modului în care sunt utilizate ajutoarele de stat uriaşe obţinute de asigurător.

"Vom continua eforturile agresive de a rezolva situaţia AIG într-o manieră care va reduce riscurile sistemice din sectorul financiar, minimizând totodată presiunile asupra contribuabililor", a mai scris Geithner în scrisoarea către Congres.

Guvernul deţine o participaţie de 80% la AIG, preluată în septembrie, odată cu primul ajutor de stat acordat grupului, în valoare de 85 miliarde de dolari.

Directorul general al AIG, Edward Liddy, se va confrunta cu presiuni puternice miercuri, când va fi intervievat de Comitetul pentru servicii financiare din Camera Reprezentanţilor, în condiţiile în care mai mulţi congresmeni au declarat că grupul financiar ar trebui acţionat în justiţie de către stat pentru recuperarea bonusurilor.

Reprezentanţii companiei nu au comentat pe marginea scandalului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici