Bancă americană: Insolvenţa unui stat european va avea efecte dezastruoase pentru bănci

Intrarea unui stat european în incapacitatea de plată a datoriilor va avea un efect de domino dezastruos pentru băncile care deţin obligaţiuni emise de acesta, a avertizat directorul general al băncii americane JPMorgan Chase, Jamie Dimon.

51 afișări
Imaginea articolului Bancă americană: Insolvenţa unui stat european va avea efecte dezastruoase pentru bănci

Bancă americană: Insolvenţa unui stat european va avea efecte dezastruoase pentru bănci (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Dacă un stat european devine insolvabil sau dacă nu-şi va mai putea plăti datoria, Europa se va regăsi în situaţia de a fi nevoit să salveze băncile care deţin obligaţiuni ale acestui stat. Intrarea în incapacitate de plată va agrava situaţia declanşând o serie de evenimente", a afirmat Dimon pentru publicaţia Il Sole 24 Ore.

El s-a arătat dezamăgit că băncile sunt acuzate că speculează cu titlurile de stat, în condiţiile în care ele sunt cei mai mari deţinători de astfel de active.

"Este nevoie de o echilibrare mai mare a politicilor economice ale statelor Uniunii Europene", a menţionat bancherul, dând ca exemplu diferenţele dintre vârstele de pensionare în diferite state europene.

Europa ar trebui, mai degrabă, să modifice condiţiile Tratatului de la Maastricht, care nu funcţionează aşa ar trebui, apreciază Dimon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici