Banca Angliei se teme de apariţia unei noi crize după terminarea programului de sprijin economic

Banca Angliei se teme de apariţia unei noi crize după terminarea programului de lichiditate de 200 miliarde lire sterline prin care susţine piaţa financiară şi economia Marii Britanii, potrivit The Guardian.

13 afișări
Imaginea articolului Banca Angliei se teme de apariţia unei noi crize după terminarea programului de sprijin economic

Banca Angliei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernatorul adjunct al Băncii Angliei, Paul Tucker, consideră că autorităţile britanice ar trebui să urmeze exemplul vicepreşedintelui Rezervei Federale din SUA, care a emis recent un avertisment asupra incertitudinilor legate de evoluţia situaţiei din sistemul financiar american.

Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei se va reuni în curând pentru a decide dacă va suspenda programul de lichiditate. Terminarea acestuia ar constitui primul pas în retragerea măsurilor de urgenţă destinate stimulării economice şi în aducerea ratelor dobânzilor la niveluri normale.

Însă dobânzile extrem de reduse ajută băncile să menţină scăzute pierderile cauzate de rambursarea împrumuturilor, notează The Guardian. Totodată, analiştii se tem că problemele din Grecia, stat confruntat cu datorii uriaşe, ar putea provoca turbulenţe pe pieţele obligaţiunilor, afectând, totodată, ratele dobânzilor.

Marea Britanie a ieşit din cea mai severă recesiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial în ultimul trimestru al anului trecut, cu o creştere economică de doar 0,1% faţă de trimestrul anterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici