Banca Japoniei a injectat fonduri record în sistemul financiar pentru a proteja economia

Banca Japoniei a injectat lichidităţi record în sistemul financiar şi a dublat mărimea programului de achiziţionare de active pentru a proteja economia de efectele celui mai puternic seism înregistrat în această ţară, transmite Bloomberg.

52 afișări
Imaginea articolului Banca Japoniei a injectat fonduri record în sistemul financiar pentru a proteja economia

Banca Japoniei a injectat fonduri record în sistemul financiar pentru a proteja economia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Banca centrală a pompat 15.000 de miliarde de yeni (183 de miliarde de dolari) pe pieţe pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar în contextul în care acţiunile scad, iar riscurile creditului cresc.

Guvernatorul instituţiei a anunţat că injecţiile de lichidităţi vor continua, în funcţie de nevoi.

Autorităţile nipone se tem că încrederea populaţiei şi a companiilor se va reduce, după ce cutremurul de vineri şi valurile tsunami, care au provocat moartea a peste 10.000 de persoane, au dus la suspendarea producţiei mai multor grupuri industriale, la întreruperea alimentării cu energie electrică şi la creşterea riscurilor de accidente nucleare.

"Dezastrul va afecta Produsul Intern Brut pe termen scurt, iar Banca Japoniei vrea să atenueze impactul deflaţionist prin injecţii de lichidităţi", a afirmat Tomo Kinoshita, analist la Nomura Holdings.

Programul de achiziţioare de active a fost suplimentat în vederea prevenirii situaţiei în care deteriorarea încrederii mediului de afaceri şi creşterea aversiunii faţă de risc pe pieţe financiare va afecta activitatea economică, menţionează într-un comunicat consiliul de politică monetară al băncii centrale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici