Banca Japoniei a înrăutăţit perspectiva economiei pentru următoarele 12 luni

Banca centrală a Japoniei, a doua mare economie din lume, a redus estimările privind avansul economic din perioada martie 2008- martie 2009, de la 2,1% la 1,5%, şi aproape a triplat valoarea previzionată a ratei inflaţiei în acelaşi interval, de la 0,4% la 1,1%.

43 afișări
Imaginea articolului Banca Japoniei a înrăutăţit perspectiva economiei pentru următoarele 12 luni

Banca Japoniei a înrăutăţit perspectiva economiei pentru următoarele 12 luni (Imagine: Mediafax Foto)

Banca Japoniei estima în luna octombrie 2007 că economia va creşte cu 2,1% în anul care se va încheia în martie 2009.

"Atenţie deosebită trebuie acordată evoluţiei viitoare a activităţii economice şi preţurilor; dacă riscurile vor scădea, majorând astfel posibilitatea ca economia să realizeze o creştere sustenabilă însoţită de stabilitatea preţurilor, sau dacă probabilitatea ca riscurile să se materializeze a crescut", se arată într-un raport al băncii centrale a Japoniei.

Instituţia a menţinut miercuri rata dobânzii de politică monetară la 0,5%, din cauza datelor nefavorabile privind producţia industrială, cheltuielile consumatorilor şi piaţa forţei de muncă.

În luna martie, şomajul ajustat sezonier a ajuns la 3,8%, cheltuielile gospodăriilor au scăzut cu 1,6%, iar producţia industrială a scăzut cu 3,1%, cel mai mare declin lunar din ultimii cinci ani.

"Acest lucru a putea declanşa temeri că economia japoneză încetineşte brusc în trimestrul ianuarie-martie. De asemenea, analiştii nu anticipează că producţia îşi va reveni semnificativ în următoarele luni după declinul brusc din martie", a afirmat economistul Nomura Securities Yasuhide Takahashi.

Datele nefavorabile privind economia japoneză au fost publicate concomitent cu un raport american, care arată că încrederea populaţiei a scăzut la minimul din ultimii cinci ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici