Banca Mondială a aprobat un împrumut de 750 milioane euro pentru modernizarea finanţelor publice din România

Consiliul Directorilor Executivi al Grupului Banca Mondială (BM) a aprobat un împrumut pentru sprijin bugetar în valoare de 750 milioane euro pentru România, destinat modernizării finanţelor publice şi îmbunătăţirii funcţionării pieţelor cheie, parte a noii strategii de parteneriat cu statul român.

1334 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială a aprobat un împrumut de 750 milioane euro pentru modernizarea finanţelor publice din România

Banca Mondială a aprobat un împrumut de 750 milioane euro pentru modernizarea finanţelor publice din România (Imagine: Shutterstock)

Conducerea BM a discutat şi Strategia de Parteneriat cu Ţara (Country Partnership Strategy - CPS) pentru România în perioada 2014-2017, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale.

Noua strategie, din care face parte împrumutul de 750 de milioane de euro, reprezintă cadrul de cooperare dintre BM şi Guvernul României în următorii patru ani.

Împrumutul are maturitate de 18 ani şi perioadă de graţie de 17,5 ani.

Seria de împrumuturi a BM sprijină măsurile esenţiale de reformă pentru consolidarea managementului datoriilor publice, creşterea calităţii cheltuielilor publice, şi îmbunătăţirea performanţei întreprinderilor de stat şi a funcţionării pieţelor de capital, imobiliară şi a energiei, esenţiale pentru dezvoltarea sectorului privat.

Împrumuturile pentru sprijin bugetar vin în completarea programelor în curs de desfăşurare cu Uniunea Europeană (UE) şi cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), notează banca.

Strategia de parteneriat cu România susţine convergenţa ţării către nivelul de venit din UE, punând accentul pe îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru populaţia săracă, se arată în comunicat.

Programul se axează pe trei piloni principali, crearea unui guvern modern de secol 21, susţinerea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă, precum şi pe creşterea nivelului de incluziune socială.

"România este în prezent mai bine pregătită decât în 2008 să absoarbă volatilităţile regionale şi mondiale, iar stabilitatea sa macroeconomică permite atingerea obiectivului de creştere economică de peste 3,5% pe termen mediu. În acelaşi timp, asigurarea convergenţei cu Uniunea Europeană necesită investiţii în infrastructură, îmbunătăţire utilizării fondurilor europene şi sprijinirea sectorului privat. Acestea sunt provocări pe care le recunoaştem şi sperăm că asistenţa financiară şi tehnică din partea grupului Banca Mondială să contribuie la atingerea acestor obiective", a afirmat Liviu Voinea, ministru delegat pentru budget şi guvernator pentru România la Grupul Banca Mondială.

Conform noii strategii, Banca va acorda împrumuturi şi va furniza servicii de asistenţă tehnică. Divizia Băncii pentru sectorul privat, IFC, va colabora cu intermediarii financiari pentru a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii, pentru a furniza împrumuturi pentru populaţia sub-deservită şi cofinanţare pentru programe ale UE dacă este cazul.

IFC va ajuta la creşterea competitivităţii României în producţia de bunuri primare, procesarea alimentelor şi băuturilor, şi comerţul cu amănuntul şi va veni în completarea activităţilor Băncii în domenii ca infrastructura, inclusiv prin parteneriate public-privat cu accent pe eficienţă energetică, inovaţie şi noi tehnologii, în special pentru exportatori.

MIGA, inactivă în Romania din 2004, doreşte în prezent să furnizeze garanţii pentru întreprinderile de stat cheie din sectorul energetic pentru a susţine extinderea interconexiunilor lor locale şi regionale.

"Sunt optimistă în ceea ce priveşte viitorul României şi, dacă procesul de reformă este aprofundat şi susţinut, sunt convinsă că o convergenţă cu venitul mediu la nivelul Uniunii Europene va reveni la un ritm similar cu cel anterior crizei economice şi va aduce beneficii tuturor cetăţenilor României", a afirmat Elisabetta Capannelli, manager de ţară al Băncii Mondiale pentru România.

Premierul Victor Ponta a declarat la sfârşitul lunii martie că Banca Mondială va deschide pentru România o linie de creditare pentru proiecte de dezvoltare de un miliard euro anual, în perioada 2014-2017, în baza noii strategii de parteneriat care va fi aprobată în board-ul băncii în mai.

Împrumutul va fi acordat pe 18 ani, cu o dobândă de 3,5%.

El a precizat că banii vor fi folosiţi pentru proiecte din sănătate, educaţie, incluziune socială, dar şi energie.

La nivelul cabinetului prim-ministrului va fi deschisă şi o unitate de implementare, care să identifice măsuri de îmbunătăţire a administraţiei publice centrale, achiziţiilor publice, de derulare a proiectelor în energie şi de combatere a şomajului în rândul tinerilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici