Banca pentru Reglemente Internaţionale: Băncile centrale trebuie să înceapă majorarea dobânzilor pentru a controla inflaţia

Băncile centrale trebuie să înceapă să majoreze dobânzile pentru a ţine sub control inflaţia şi ar putea fi nevoite să acţioneze mai rapid decât în trecut, potrivit Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BRI), transmite Bloomberg.

203 afișări
Imaginea articolului Banca pentru Reglemente Internaţionale: Băncile centrale trebuie să înceapă majorarea dobânzilor pentru a controla inflaţia

Banca pentru Reglemente Internaţionale: Băncile centrale trebuie să înceapă majorarea dobânzilor pentru a controla inflaţia (Imagine: Shuterstock/Publimedia)

"Este nevoie de o politică monetară mai strictă pentru a controla presiunile inflaţioniste şi a înlătura riscurile care pun în pericol stabilitatea financiară", se arată în raportul anual al BRI.

Băncile centrale din Asia şi America Latină măresc deja costul împrumuturilor, pentru a reduce presiunile de creştere a preţurilor, dar dobânzile se află încă aproape de minime record în cele mai dezvoltate economii ale lumii.

Instituţiile de profil din Statele Unite, Marea Britanie şi Japonia au semnalat că intenţionează să menţină politicile de stimulare economică şi numai Banca Centrală Europeană (BCE) a început un proces de înăsprire treptată a creditării, ca urmare a creşterii riscurilor inflaţioniste.

"Presiunile inflaţioniste cresc rapid la nivel mondial, ca efect al majorării preţurilor mărfurilor. Amplificarea acestor riscuri necesită dobânzi mai mari", potrivit BIR, care are rolul unei bănci centrale a băncilor naţionale.

Inflaţia din Marea Britanie este de 4,5%, de peste două ori ţinta Băncii Angliei, iar BRI se întreabă cât mai poate instituţia să menţină acuala politică monetară permisivă.

Preţul petrolului a urcat cu 20% în ultimele 12 luni, exercitând presiuni asupra companiilor pentru majorarea salariilor şi transferarea costurilor mai mari consumatorilor.

"Presiunile asupra preţurilor există. Una dintre lecţiile crizei financiare este că dobânzile nu trebuie menţinute prea mult la un nivel scăzut. Este timpul să ne amintim această lecţie", a declarat Carsten Brzeski, economist şef la ING Group în Bruxelles.

Directorul general al BRI, Jaime Caruana, a declarat că inflaţia a urcat la nivel mondial cu un punct procentual, la 3,6%, faţă de aprilie 2010.

El a arătat că ritmul de dezvoltare al economiei mondiale este de circa 4%, revenirea cererii a eliminat temerile privind producerea unei deflaţii, iar nevoia de continuare a măsurilor monetare extraordinare de stimulare a scăzut.

BCE a majorat în aprilie dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25% şi a indicat că ar putea lua o nouă astfel de măsură în iulie.

În schimb, Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a reiterat angajamentul de menţinere a dobânzii cheie aproape de nivelul zero o lungă perioadă de timp.

Banca Japoniei a menţinut la rândul ei dobânda cheie aproape de zero şi a anunţat că va continua programele de creditare şi de achiziţii de obligaţiuni.

Şi în Marea Britanie este posibil ca Banca Angliei să prelungească achiziţiile de obligaţiuni pentru a susţine economia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici