Băncile au adus în România anul trecut 500 milioane euro

Băncile au adus în România anul trecut circa 500 milioane euro, sub formă de capital şi împrumuturi subordonate, consolidând astfel solvabilitatea,potrivit prim-vicepreşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Petre Bunescu.

20 afișări
Imaginea articolului Băncile au adus în România anul trecut 500 milioane euro

Băncile au adus în România anul trecut 500 milioane euro

El a apreciat că aceasta este o situaţie pozitivă, care indică că băncile vor să-şi continue activităţile pe plan local.

Bunescu a precizat că 325 milioane euro au reprezentat majorări de capital.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), rata solvabilităţii (raportul dintre fonduri proprii şi active ponderate în funcţie de riscuri) în sistemul bancar a crescut de la 13,77% la 14,03% la finele anului trecut, în timp ce indicatorul privind lichiditatea imediată a urcat de la 34,43% la 35,26%.

Testele de stres realizate anul trecut de BNR pe baza datelor financiare de la sfârşitul lui 2008 indicau o nevoie de capital suplimentar pentru băncile comerciale de cel mult un miliard de euro, odată cu majorarea, în luna septembrie 2009, a limitei de solvabilitate de la 8% la 10%.

BNR s-a angajat, atât în acordul cu FMI, cât şi în cel semnat cu Uniunea Europeană, să determine necesarul de capital suplimentar pentru băncile comerciale, pe baza testelor de stres, astfel încât să se asigure că rata de solvabilitate a fiecărei instituţii va fi menţinută peste 10%, nivel cu două puncte procentuale peste limita minimă legală în vigoare, de 8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici