Băncile din Grecia au nevoie de capital suplimentar de 6,4 miliarde de euro

Sectorul bancar din Grecia are nevoie de capital suplimentar de 6,38 miliarde euro, având în vedere nivelul ridicat al creditelor neperformante după 6 ani de recesiune, potrivit rezultatelor testelor de stres, publicate de banca centrală elenă.

126 afișări
Imaginea articolului Băncile din Grecia au nevoie de capital suplimentar de 6,4 miliarde de euro

Băncile din Grecia au nevoie de capital suplimentar de 6,4 miliarde de euro (Imagine: Shutterstock)

National Bank of Greece, cea mai mare bancă grecească, are nevoie de 2,18 miliarde euro, potrivit raportului Băncii Greciei.

Piraeus Bank, al doilea mare creditor din ţară, trebuie să atragă capital de 425 milioane euro.

Eurobank Ergasias, a treia bancă elenă, necesită o recapitalizare de 2,95 miliarde euro, iar Alpha Bank are nevoie de 262 milioane euro.

În total, cele mai mari patru bănci din Grecia ar trebui să atragă capital suplimentar de 5,82 miliarde euro.

Cele patru instituţii de credit sunt prezente şi pe piaţa românească. Eurobank Ergasias controlează Bancpost, în timp ce National Bank of Greece deţine Banca Românească. Piraeus şi Alpha sunt prezente prin subsidiare care preiau numele grupurilor din care fac parte.

Produsul Intern Brut al Greciei a scăzut cu aproximativ 25% faţă de nivelul din 2008, în urma crizei financiare mondiale şi crizei datoriilor de stat declanşată la finele nului 2009.

Creditele neperformante au ajuns la peste 30% din soldul total al împrumuturilor.

Şomajului a ajuns în luna decembrie la 27,5%, potrivit datelor anunţate vineri de Statistica de la Atena.

Piraeus Bank a anunţat, într-un comunicat citat de Bloomberg, că intenţionează să atragă 1,75 miliarde euro pentru a răscumpăra acţiuni preferenţiale în valoare de 750 milioane euro şi pentru a-şi majora capitalul, după ce creditele neperformante au urcat anul trecut la 36,6% din sold.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici