Băncile pot reduce provizioanele la creditele restante peste 90 zile

Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a aprobat regulamentul prin care băncile vor putea reduce nivelul provizioanelor constituite la creditele considerate pierdere (restanţe peste 90 de zile sau credite pentru care s-au iniţiat proceduri judiciare) cu 25% din valoarea garanţiilor aferente.

76 afișări
Imaginea articolului Băncile pot reduce provizioanele la creditele restante peste 90 zile

Băncile pot reduce provizioanele la creditele restante peste 90 zile (Imagine: Mediafax Foto)

"Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a aprobat noul Regulament privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit", se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).

BNR precizează că noul cadru de reglementare are ca obiectiv apropierea treptată a reglementărilor naţionale de standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS) în ceea ce priveşte regimul garanţiilor aferente creditelor întârziate la plată de mai mult de 90 zile în procesul de constituire a provizioanelor.

"Modificarea de fond constă în flexibilizarea cadrului de reglementare, noul regulament permiţând împrumutătorilor să ia în considerare o cotă de cel mult 25% din valoarea recuperabilă a garanţiilor la determinarea provizioanelor aferente creditelor menţionate mai sus, spre deosebire de cadrul de reglementare anterior care nu permitea ajustarea nivelului provizioanelor pentru creditele restante de mai mult de 90 de zile", se arată în comunicat.

Potrivit noului regulament, băncile şi instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul Special vor elabora norme interne de calsificare şi provizionare a creditelor, care trebuie validate de Direcţia de Supraveghere a Băncii Naţionale a României.

În prezent, instituţiile de credit constituie provizioane pentru întreaga sumă restantă şi dobânzile aferente, fără a putea deduce măcar o parte din garanţiile aferente creditului considerat pierdere.

Regulamenul modificat va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici