Băncile sunt rezervate în privinţa oportunităţii refinanţării creditelor date de concurenţi

Băncile sunt rezervate în privinţa valorificării oportunităţii de refinanţare a împrumuturilor acordate de alte instituţii de credit, bazându-se în principal pe produsele deja existente în portofolii, şi practică comisioane maxime de rambursare anticipată pentru creditele cu rate fixe.

119 afișări
Imaginea articolului Băncile sunt rezervate în privinţa oportunităţii refinanţării creditelor date de concurenţi

Băncile sunt rezervate în privinţa oportunităţii refinanţării creditelor date de concurenţi (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Reprezentanţii UniCredit Ţiriac Bank, Raiffeisen, OTP Bank, Bank Leumi, Millennium Bank şi Bank of Cyprus au precizat, pentru MEDIAFAX, că băncile au deja în portofoliu credite care pot fi utilizate pentru refinanţarea altor împrumuturi.

Pe de altă parte, GE Garanti Bank, instituţie de care şi-a majorat anul trecut soldul creditelor cu 57%, a arătat că banca va continua să dezvolte oferte speciale pentru creditele acordate persoanelor fizice, cu scopul de a încuraja creditarea şi de a le oferi posibilitatea refinanţării împrumuturilor existente la "cele mai bune condiţii de pe piaţă".

Alpha Bank a prezicat că va lansa în curând un produs de refinanţare pentru creditele de consum, pe lângă cel de refinanţare pentru împrumuturile ipotecare, aflat deja în portofoliu, care coincide cu oferta standard.

Guvernul a aprobat, în urmă cu două săptămâni, Ordonanţa de Urgenţă privind contractele de credit pentru consumatori, care a intrat în vigoare luni, 21 iunie.

Ordonanţa de Urgenţă privind contractele de credit pentru consumatori are mai multe prevederi prin care cea mai cunoscută este legată de eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă, atât a celor cu garanţii imobiliare, cât şi a celor fără acest tip de garanţii, precum şi limitarea la 1% a comisioanelor la credite cu dobândă fixă, dacă perioada dintre rambursare şi data convenită pentru încetarea contractului este mai mare de un an, şi la 0,5%, dacă această perioadă este mai mică de un an.

În ceea ce priveşte comisioanele practicate la rambursarea anticipată a creditelor, BCR, Alpha Bank, UniCredit, Raiffeisen şi Intesa Sanpaolo Bank, au ales să perceapă nivelul maxim aprobat prin legislaţie, de 1% din suma de rambursat dacă perioada până la scadenţă este mai mare de un an şi de 0,5% dacă intervalul de creditare rămas este mai mic de 12 luni.

Millennium Bank România, Bank Leumi România, Bank of Cyprus şi GE Garanti Bank nu practică dobânzi fixe la creditele pentru populaţie.

Pe de altă parte, OTP Bank a menţionat că pentru creditele cu dobândă fixă pe care le are în portofoliu, respectiv overdraftul şi cardul de credit, nu se percepe comision de rambursare anticipată.

Totodată, băncile au ales să practice comisioane de administrare credit sau cont curent care variază în funcţie de pachetul de produse şi servicii.

De exemplu, Alpha Bank percepe pentru creditele de nevoi personale fără garanţii reale şi pentru cele auto un comision lunar de administrare credit de 0,35% aplicat la valoarea soldului şi, respectiv de 0,1%. Banca mai are şi un comision de administrare cont curent standard de 0,5 euro/dolari sau de 2 lei.

Reprezentanţii Raiffeisen Bank au declarat că nivelul comisionului de administrare credit rămâne neschimbat, iar la cont curent nu există.

Leumi Bank nu a furnizat date despre toate produsele aflate în portofoliul, dar a menţionat că banca va comisiona creditele ipotecare şi de nevoi personale cu ipotecă cu 2% din valoarea acordată şi va administra gratuit contul curent aferent tuturor facilităţilor acordate.

GE Garanti Bank aplică un comision de administrare lunară cuprins între 0,1% şi 0,4% din soldul creditului.

RBS Bank şi Millennium Bank Români au decis să perceapă doar comisionul de administrare cont curent de 3 euro sau 12 lei pe lună, şi, respectiv, de 4 lei/lună sau echivalentul în alte valute.

Şi Bank of Cyprus percepe doar comision de administrare cont curent fix, în sumă de 5 lei/client.

Şi în privinţa comisionului de acordare a creditelor, băncile au ales variante diferite în funcţie de diversele produse oferite.

Astfel, de exemplu, OTP Bank România percepe un comision de analiză dosar de 2,1% la creditele pentru care nu cere comision de administrare lunară de 0,29% din soldul lunar al împrumutului şi viceversa, excepţie făcând "Prima Casă".

Bank of Cyprus percepe un comision unic de acordare de 1,75% aplicat la valoare pentru creditele ipotecare şi pentru nevoi personale cu ipotecă şi de 5% pentru împrumuturile pentru nevoi personale fără ipotecă.

Raiffeisen Bank aplică un comision de procesare dosar de credit cuprins între 1,9% şi 3%, în funcţie împrumutul acordat, în timp ce GE Garanti Bank percepe un comision de administrare dosar cuprins între 1,5% şi 3% din valoarea creditelor.

Material de Alexandra Chelu, alexandra.chelu@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici