Băncile trebuie să dezvăluie activele toxice

Băncile trebuie să dezvăluie amploarea problemei activelor toxice, dacă vor să obţină sprijinul Uniunii Europene pentru programe de restructurare, a declarat comisarul pentru Concurenţă, Neelie Kroes, citat de Financial Times.

67 afișări
Imaginea articolului Băncile trebuie să dezvăluie activele toxice

Băncile trebuie să dezvăluie activele toxice (Imagine: Mediafax Foto)

"Pentru a proteja contribuabilii, băncile care nu vor furniza informaţii referitoare la activele toxice deţinute nu vor primi ajutoare", a afirmat Kroes la o conferinţă organizată de Deutsche Bank.

Kroes şi-a exprimat frustrarea în privinţa comportamentului băncilor.

"În cursul numeroaselor întâlniri cu directorii unor bănci mi s-a spus că nu banca lor are probleme, ci alte instituţii de credit. Nu se poate ca toate băncile să fie în regulă", a spus ea, adăugând că este necesar un nivel ridicat de transparenţă pentru a detemina amploarea problemelor colective şi refacerea încrederii.

Toamna trecută, numeroase state comunitare au acordat sprijin financiar de urgenţă pentru susţinerea unor bănci, dar în prezent este necesar şi acordul comisarului pentru Concurenţă.

Dacă băncile au nevoie de sprijin o perioadă mai îndelungată, atunci trebuie să prezinte programe de restructurare pe termen lung, care să fie aprobate şi de Comisia Europeană.

Banca franco-belgiană Dexia a devenit, vineri, prima dintre aceste instituţii de credit, care a prezentat Comisiei detalii referitoare la planurile de restructurare. Comisia Europeană (CE) a deschis o anchetă amănunţită în privinţa restructurării Dexia, pentru a se asigura că programul este destinat asigurării viabilităţii pe termen lung a instituţiei financiare

Şi guvernele care vor să ofere băncilor programe de rezolvare a problemei activelor toxice trebuie să prezinte CE detalii privind problemele instituţiilor de credit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici