Băncile vor putea procesa electronic, de vineri, cecurile şi biletele la ordin

Sistemul central pentru automatizarea decontării instrumentelor de debit, respectiv cecurile, cambiile şi biletele la ordin, va fi pus în funcţiune vineri, iar tariful pe tranzacţie este mai redus cu peste 50% faţă de sistemul pe suport hârtie, a anunţat Transfond.

45 afișări
Imaginea articolului Băncile vor putea procesa electronic, de vineri, cecurile şi biletele la ordin

Băncile vor putea procesa electronic, de vineri, cecurile şi biletele la ordin (Imagine: Mediafax Foto)

"Astfel, dacă până în prezent plata cu un instrument de debit costa în total 2,2 lei, respectiv câte 1,1 lei atât pentru participantul plătitor, cât şi pentru cel beneficiar, procesarea electronică duce la taxarea numai a participantului beneficiar cu un leu", se arată într-un comunicat al Societăţii de Transfer de Fonduri şi Decontări Transfond.

Sistemul plăţilor interbancare devine, astfel, complet automatizat.

"Proiectul PAID (Procesarea Automată a Instrumentelor de Debit) a fost iniţiat la finele anului 2007, la solicitarea comunităţii bancare din România, acesta având ca rezultat o nouă aplicaţie SENT capabilă să proceseze (pe lângă ordine de plată şi instrucţiuni de Debit Direct) şi instrumente de debit în format electronic (mesaje electronice de plată şi imagini ale instrumentelor de debit)", se spune în comunicat.

Noul sistem înlocuieşte modul de compensare bazat pe schimbul de instrumente de debit pe suport hârtie realizat în cele 42 centre judeţene de compensare.

"A fost eliminat astfel circuitul poştal al acestor documente şi riscurile aferente acestor prelucrări manuale, iar timpul aferent decontării lor s-a diminuat considerabil, aducând beneficii importante agenţilor economici utilizatori. Prima decontare propriu-zisă va avea loc la 14 octombrie", se menţionează în comunicat.

Instrumentele de debit în format nou vor circula în paralel cu cele în format vechi până la ieşirea din uz a acestora din urmă.

Începând cu 1 septembrie 2008, băncile nu mai pot pune în circulaţie instrumente de debit în format vechi. Cele puse deja în circulaţie nu îşi pierd valabilitatea.

Instrumentele de debit în format vechi şi cele noi care nu pot fi procesate prin trunchiere vor putea fi compensate centralizat până la 30 iunie 2009 prin casa de compensare a instrumentelor de debit pe suport hârtie situată în Bucureşti şi administrată de Transfond. După această dată, instrumentele de debit în format vechi vor fi decontate de bănci pe bază bilaterală, casa de compensare încetându-şi activitatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici