Băsescu: Acordul actual cu FMI, UE şi BM încheiat cu succes, putem trece la creştere economică

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, că acrodul cu FMI, UE şi BM s-a încheiat cu succes şi că s-au creat condiţii pentru a se trece la o creştere economică durabilă, deşi unele măsuri luate au fost extrem de dureroase pentru cea mai mare parte a populaţiei.

32 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Acordul actual cu FMI, UE şi BM încheiat cu succes, putem trece la creştere economică

Băsescu: Acordul actual cu FMI, UE şi BM încheiat cu succes, putem trece la creştere economică (Imagine: Mediafax Foto)

"Aş începe prin a afirma că în discuţiile de ieri (sâmbătă - n.r.), ca de altfel şi în discuţiile de la începutul misiunii, am constatat că evaluările României şi ale delegaţiei Fondului, Uniunii şi Băncii Mondiale coincid. Prima expresie care poate fi utilizată este că acordul pe doi ani cu cele trei instituţii s-a încheiat cu succes. Economia a fost stabilizată şi s-au luat măsurile necesare pentru ieşirea din criză. De asemenea, după evaluările încheiate de curând, pot afirma fără nici o rezervă că s-au creat condiţii pentru a se trece la o creştere economică durabilă", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că ştie că unele măsuri au fost "extrem de dureroase pentru cea mai mare parte a populaţiei".

"Ştiu foarte bine că nici eu, nici guvernul, nici majoritatea parlamentară nu am luat aceste măsuri cu plăcere, dimpotrivă, le-am luat cu gândul la cei care sunt afectaţi de măsurile de reducere a veniturilor. Şi totuşi măsurile au fost absolut necesare pentru a ajunge la rezultatul de astăzi: România cu o economie ieşită din zona de risc de derapaj. Suntem în afara riscurilor de derapaj, suntem în afara zonei de risc economic", a mai spus şeful statului.

De asemenea, el a a mai afirmat că prima sa treabă, pentru că a fost "primul blamat pentru acest acord", a fost să spună că România a reuşit, că economia s-a stabilizat.

"Nu eu am reuşit. Românii au reuşit că ei au suferit masurile de restabilire a echilibrelor macroeconomice care însă trebuiesc consolidate", a conchis preşedintele Băsescu.

O misiune FMI - CE se află în România pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care se analizează îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi se negociază condiţiile privind un nou acord, de tip preventiv. Misiunea se încheie marţi, 8 februarie.

Şeful statului s-a întâlnit cu membrii delegaţiei sâmbătă seară, la Cotroceni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici