Băsescu: Am promulgat legea privind reducerea CAS

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, că a promulgat legea privind reducerea CAS cu 5 %. Traian Băsescu a criticat afirmaţiile făcute de ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, potrivit cărora "nu este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă".

2392 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am promulgat legea privind reducerea CAS

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Declaraţiile preşedintelui:

Despre legea privind reducerea CAS

- Conferinţa de astăzi este legată de legea de reducere a CAS-ului. Mi se pare cel mai important subiect nu numai al zilei, dar este un subiect care după ce va deveni realitate va avea un impact foarte mare pentru viaţa românilor, începând cu 2015.

- Am promulgat legea reducerii CAS-ului cu 5 la sută.

- Am intors legea la Parlament considerând că, deşi este bună, nu e sustenabilaă în condiţiile actuale şi ale anului 2015. Rezultatul retrimiterii a fost un vot aproape unanim, cu doar declaraţii ale PMP că nu e sustenabilă. În rest, puterea şi ACL au votat şi a doua oara această lege.

- Legea nu pune probleme de constituţionalitate. Nu m-aş hazarda să trimit la Curtea Constituţională o lege din patru articole, m-aş pune într-o situaţie penibilă, să îmi spună Curtea că este constituţională.

- Deci, am promulgat-o. Asta înseamnă că probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme să acopere deficitul la fondul de pensii, mai ales că e beneficiarul taxei pe stalp, al accizei pe combustibil, va putea plăti pensiile fără probleme. Dar pentru 2015 deficitul fondului de pensii va creşte de la 12,5 miliarde de lei la 17, 5 miliarde de lei. Asta înseamnă un efort suplimentar de 5 miliarde de lei.

- Aş reaminti că, în afară de acest deficit pe care legea îl crează, România mai are câteva obligaţii, una care decurge din Tratatul Fiscal, prin care in 2015 trebuie să reducem deficitul cu 0,8 - 0,9% din PIB, alte 5 miliarde. În 2015 trebuie sa avem o creştere de cel putin 0,3% din PIB la aparare, alte 2,5 miliarde.

- În sfârşit, este nevoia de asigurare a componentei autohtone la credite externe si la finanţările nerambursabile de la UE.
Aici se mai întâmpla două lucruri: suprapunerea a două programe, 2007 - 2014 şi 2014 - 2020, ceea ce înseamnă că trebuie cofinanţate două programe.

- În cazul în care acordul cu FMI continuă, el se termină în mai 2015, deci trebuie să creştem cu 10% cofinantarea la toate proiectele.
Evaluarea mea este că la cofinanţare trebuie să avem o creştere de minim incă 2,5 miliarde de lei. Daca le luam pe toate la un loc, avem 15 miliarde de lei.

- Din experienţă, afirm că acest lucru nu e posibil, 15 miliarde de lei înseamnă 3,2 miliarde de euro în plus la buget, ceea ce mi se pare greu de atins. Presupun că până la finele anului Guvernul are câteva soluţii. Una, foarte probabilă, anularea reducerii CAS imediat după alegerile prezidentiale. A doua, creşterea taxelor. Nu există soluţie, nu exista alternativă la aceste două măsuri.

- Dacă ai fantezie, îţi poti imagina o revenire parţială, deci revenirea la o creştere de 3% la CAS şi introducerea de câteva taxe.

Despre declaraţia Irinei Petrescu privind obligaţia Guvernului de a crea locuri de muncă

 - Mai sunt soluţii. Sigur, ele contravin flagrant cu minciunile guvernului. Prima minciună, care arată incompetenţa profundă a acestui Guvern, e legată de faptul că nu e treaba Guvernului să creeze locuri de muncă, citez din ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, care este susţinută de premierul Victor Ponta.

- Vreau să le spun că, mai ales în situaţii dificile, când economia nu e în creştere naturală, singura soluţie e intervenţia statului pentru crearea de locuri de muncă, şi asta nu spun pentru ca aş fi citit din carti, sunt discuţiile din Consiliul European şi toţii şefii de stat şi guvern caută soluţii pentru a interveni în vederea creării de locuri de muncă şi a reducerii şomajului.

- Nu suntem nici în 2007, nici în primele trei trimestre din 2008, când creştea economia şi nu stiam de ce, băncile aruncau banii pe toate drumurile, credite cu buletinul.

 - Interventia guvernamentală e obligatorie, iar afirmatia că nu e treaba Guvernului arată ca Guvernul nu întelege ce are de făcut.
Afirmatia vine pe fondul realităţii că investitiile străine au crescut cu 13,8% şi asta arata că avem un Guvern profund incompetent.
Incompetenta e cu atât mai gravă când resursele le ai pe masă.

- Mă întreb cum o să răspundă premierul şi ministrul Finanţelor la această realitate: La dezvoltare regională avem alocate 3,9 miliarde de euro şi am cheltuit 1,9 miliarde, deci avem disponibile 2 miliarde. Aici sunt lucrări de infrastructură locale, deci locuri de munca, poate află şi doamna ministru că Guvernul are şi această parghie. La Mediu, avem alocate 4,4 miliarde de euro de la UE şi am cheltuit 1,5 miliarde. La Transporturi, 2,8 miliarde, cheltuiţi 1,5 miliarde, sunt 1,7 miloarde de euro cu care se pot crea locuri de muncă.

- Totalul înseamnă 19 miliarde de euro, mai avem necheluiţi 12 miliarde de euro care trebuie cheltuiţi până la finele lui 2015. Poate doamnei Petrescu îi pică ochii pe un asemenea tabel şi işi dă seama că a crea locuri de muncă e o treaba a Guvernului, absorbţia fondurilor europene e treaba Guvernului, alături de administraţiile locale.

- N-am crezut că o să aud în 2014 un ministru spunând că nu este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă.

- Cred că am asistat, nu vreau să folosesc un cuvânt dur, să spun că a fost vorba de o abordare tâmpă, când tu ai obligaţia să derulezi programele europene. Mi se pare că sunt oameni care trăiesc în altă lume şi pe noi ne cred într-o lume a celor care nu gândesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici