Băsescu: Cred că vom avea o creştere de peste 2%, dar să vedem şi datele pe trimestrul patru

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, după întâlnirea cu FMI, BM şi CE, că este de părere că va exista o creştere economică de peste 2%, rămânând însă de văzut datele care vor fi înregistrate pe trimestrul patru al anului.

98 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Cred că vom avea o creştere de peste 2%, dar să vedem şi datele pe trimestrul patru

Băsescu: Cred că vom avea o creştere de peste 2%, dar să vedem şi datele pe trimestrul patru (Imagine: Shutterstock)

Şeful statului a spus că îşi permite o estimare legată de evoluţia economică: creştere economică de peste 2%, rămânând însă de văzut rezultatele de pe trimestrul patru.

"Este pentru prima dată când, datorită incertitudinilor, nu veţi mai găsi obiective dintr-o singură cifră, ci «de la... pâna la». Că să aveţi această informaţie legată, sau explicaţie legată de cum vor arăta evaluările. Spre exemplu, evaluarea de creştere pentru anul viitor este situată între 1,7% şi 2,7%, creşterea PIB. Astea sunt vremurile, nimeni nu poate avea predicţii pe cifre fixe. Şi atunci, atât noi, partea română, cât şi troica, am convenit asupra unei lejerităţi a cifrelor, pentru că nu se cunosc foarte bine evoluţiile viitoare. Pentru anul acesta se menţine tot o estimare prudentă a creşterii, care în nici un caz nu va fi mai jos de 1,5%, ar putea fi ceva mai mare, iar eu, dacă îmi permiteţi o estimare personală, cred că vom avea o creştere de peste 2%, dar decisiv este trimestrul patru, care vom vedea cum se va încheia, în condiţiile în care exporturile au o încetinire, ca urmare a încetinirii din zona euro. Deficitul de cont curent se va mentine sub 5 procente din PIB şi anul acesta, şi în anul 2012", a spus preşedintele.

Traian Băsescu s-a întâlnit, la Cotroceni, cu o delegaţie de reprezentanţi ai FMI, CE şi BM.

Creşterea economică peste aşteptări din al treilea trimestru, estimată la 3% de preşedintele Traian Băsescu, împinge prognozele analiştilor pentru întregul an spre 2%, faţă de 1,5% estimarea oficială, după doi ani în care economia s-a luptat să iasă din recesiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici