Băsescu: ECOFIN a aprobat creditul de 5 miliarde de euro pentru România

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că marţi au fost viraţi banii de la FMI către BNR, peste 5 miliarde de euro şi, de asemenea, ECOFIN a aprobat creditul de 5 miliarde de euro pentru ţara noastră, prima tranşă urmând să intre înainte de luna iulie.

18 afișări
Imaginea articolului Băsescu: ECOFIN a aprobat creditul de 5 miliarde de euro pentru România

Băsescu: ECOFIN a aprobat creditul de 5 miliarde de euro pentru România

"Astăzi s-au virat banii de la FMI către Banca Naţională a României. Sperăm că mâine vor fi şi înregistraţi în Banca Naţională peste cinci miliarde de euro şi tot azi (marţi - n.r.) ECOFIN a aprobat creditul de 5 miliarde de euro pentru România, din care prima tranşă, circa 1,5 miliarde, va intra înainte de începutul lunii iulie", a spus Băsescu.

El a făcut acest anunţ la un forum al investitorilor străini din România.

Acordul de asistenţă financiară de 5 miliarde euro de la Uniunea Europeană destinată României a intrat în procedură scrisă pentru aprobarea de către Consiliul Afacerilor Economice şi Financiare - ECOFIN, care se va încheia miercuri, la ora 14:00.

"Preşedinţia cehă a UE a propus ca acordul de asistenţă financiară să intre în procedură scrisă, o practică uzuală la ECOFIN. Toţi miniştrii de finanţe din UE prezenţi marţi la reuniunea de la Bruxelles au fost de acord şi nu s-au făcut comentarii sau observaţii", a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.

Anunţul formal al aprobării finale a împrumutului va fi făcut miercuri, la ora 14:00.

"Prima tranşă a împrumutului, de 1,5 miliarde euro, va fi virată cel târziu la începutul lunii iulie, iar a doua tranşă, de un miliard de euro, va veni spre finalul anului", a precizat Pogea.

România a încheiat un acord de împrumut în valoare de aproape 20 de miliarde de euro din partea FMI, UE şi Banca Mondială. Din această sumă, cinci miliarde de euro vor fi furnizate de Uniunea Europeană.

Consiliul Executiv al FMI a avizat, luni, acordul stand-by convenit cu România, pe o perioadă de doi ani, în valoare de 12,95 de miliarde euro.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici