Băsescu: Închideţi odată subiectul Rompetrol, cu datoriile pe care le are!

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Şcoala de vară a OTPDL, că dosarul Rompetrol ar trebui închis, "cu datoriile pe care le are".

502 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Închideţi odată subiectul Rompetrol, cu datoriile pe care le are!

Băsescu: Închideţi odată subiectul Rompetrol, cu datoriile pe care le are! (Imagine: Florin Gheorghe/Mediafax Foto)

"Rompetrol - un alt proiect care stă blocat. Îl tergiversăm, deşi ne este clar că ordonanţa prin care s-a făcut este prost scrisă. Bine, prost scrisă, închide odată subiectul Rompetrol, cu datoriile pe care le are", a spus Traian Băsescu.

În sală se aflau premierul Emil Boc, miniştrii Valerian Vreme şi Valeriu Tabără, precum şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Şeful statului a făcut această afirmaţie în contextul în care vorbea despre "tergiversări", care "ascund un soi de lipsă de curaj de a lua decizii".

Un alt exemplu de tergiversare oferit de şeful statului a fost proiectul Roşia Montană, care trenează de 14 ani, "tot din laşitatea oamenilor politici". "Eu nu spun: daţi-i drumul aşa cum este. Eu spun: ori îi daţi drumul aşa cum este şi spuneţi investitorului străin «Nene, matale pleci acasă şi exploatăm noi Roşia Montană» ori daţi drumul la proiect. (...) Lipsa unei decizii ne va duce la situaţii de genul celor cu certificatele verzi, la litigii, la procese, pentru că avem contract semnat. Le vom pierde şi vom plăti despăgubiri degeaba", a mai spus şeful statului.

În campania pentru prezidenţialele din 2009, şeful statului susţinea că Dinu Patriciu avea interes ca alegerile să fie câştigate de Mircea Geoană, pentru ca în 2010 urma să ramburseze 600 de milioane de dolari, cu care Adrian Năstase îl împrumutase pentru 8-10 ani.

La începutul lunii decembrie 2010, preşedintele Traian Băsescu a avut o întâlnire, la Astana, cu preşedintele Republicii Kazahstan, căruia i-a cerut onorarea integrală a creanţei bugetare a Rompetrol Rafinare. Ulterior, Traian Băsescu a discutat cu o delegaţie a KazMunaiGaz despre modalităţile de plată a datoriilor şi a afirmat că astfel de întâlniri cu autorităţile române vor mai avea loc şi la începutul anului viitor.

Băsescu declara, la jumătatea lunii decembrie a anului 2010, o întâlnire cu reprezentanţi ai KazMunaiGaz, cu care a avut o primă discuţie tehnică. Alte întâlniri au avut loc în 2011, începând din luna ianuarie.

La precedenta vizită în Kazahstan, în martie 2010, preşedintele Traian Băsescu a spus, la o întâlnire cu oameni de afaceri, că este necesară respectarea angajamentelor şi obligaţiilor asumate de către companiile care activează în România.

În mai 2010, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a susţinut că Executivul nu ar fi nevoit să reducă pensiile mici dacă omul de afaceri Dinu Patriciu şi-ar plăti datoriile către statul român, în valoare de 600 de milioane de dolari. Udrea a menţionat, într-o emisiune la B1 TV, că termenul pentru plata datoriei expiră toamna aceasta, dar KazMunaiGaz, care a achiziţionat de la Dinu Patriciu compania Rompetrol, nu îşi poate plăti datoria.

"Dacă domnul Dinu Patriciu, mentorul şi finanţatorul domnului Crin Antonescu (...), şi-ar plăti datoria către statul român, de 600 de milioane de dolari, nu ar mai trebui să tăiem pensiile mici", a spus Elena Udrea.

În august, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la TVR, că "magnaţii", deşi au datorii la stat, sunt "cei mai împotriva taxelor şi dau lecţii", invocându-i aici pe Dinu Patriciu, Răzvan Temeşan sau Ion Nicolae.

Traian Băsescu a afirmat că "magnaţii", cei care datorează destul de mult României, "sunt cei mai împotriva taxelor". "Cei mai împotriva taxelor îl vedem de domnul Nicolae, îl vedem pe domnul Patriciu, care încă n-a dat banii înapoi, cei 600 de milioane, ci i-a transferat la Kaz Munai", a spus şeful statului.

Întrebat de ce nu este executată compania KazMunai, Traian Băsescu a replicat: "Va fi executat".

Premierul Emil Boc i-a mandatat în noiembrie 2010 pe reprezentanţii Guvernului implicaţi în litigiul cu Rompetrol Rafinare privind datoriile să continue procesul pentru a încasa întreaga sumă care trebuie recuperată şi să nu accepte transformarea în acţiuni a acestor restanţe.

Judecătoria sectorului 5 a respins în noiembrie contestaţia Rompetrol Rafinare la decizia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de a institui sechestru asigurator asupra unor active ale companiei, pentru a preveni înstrăinarea respectivelor bunuri, în condiţiile în care compania are de plătit datorii istorice de peste 500 milioane euro.

ANAF a instituit, în septembrie anul trecut, sechestru asigurator asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor în filialele sale, pentru a preveni înstrăinarea bunurilor respective, în condiţiile în care compania are de achitat datorii istorice reprezentând obligaţiuni ajunse la maturitate.

Decizia ANAF privind instituirea sechestrului este legată de o emisiune de obligaţiuni convertibile, în valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise în 2003 statului român în cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.

Astfel, grupul KazMunaiGaz a decis, la finele lunii septembrie 2010, conversia în acţiuni a obligaţiunilor emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat, care ar urma să redevină acţionar, însă cu un pachet minoritar.

Guvernul a anunţat că va contesta în instanţă decizia Rompetrol.

Potrivit Fiscului, Rompetrol a ales modalitatea de răscumpărare a obligaţiunilor când a efectuat o plată parţială în august, în valoare de 54 de milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite în acţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici