Băsescu: Pentru nerespectarea deficitului şi a datoriei, primul care răspunde este prim-ministrul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că în cazul nerespectării de către Guvern a prevederii privind deficitul bugetar şi a datoriei publice, potrivit proiectului de revizuire a Constituţiei, premierul ar fi primul care ar trebui să răspundă.

292 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Pentru nerespectarea deficitului şi a datoriei, primul care răspunde este prim-ministrul

Băsescu: Pentru nerespectarea deficitului şi a datoriei, primul care răspunde este prim-ministrul (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Şeful statului a afirmat că sancţiunile pentru nerespectarea prevederii referitoare la deficitul bugetar şi la datoria publică ar trebui să fie stabilite în Legea răspunderii Guvernului.

"Deci, acolo trebuie sancţiune penală pentru nerespectarea Constituţiei. La fel cum preşedintele, prin nerespectarea Constituţiei, se suspendă şi se merge la referendum, şi Guvernul va trebui sa aibă descrisă răspunderea penală pentru fiecare element de nerespectare a Constituţiei, într-o Lege a răspunderii Guvernului", a afirmat Băsescu.

El a mai susţinut că "primul care răspunde este prim-ministrul".

"Sunt miniştri care au atribuţiuni pe sectorul financiar. Spre exemplu, ministrul de Finanţe şi prim-ministrul", a mai menţionat Traian Băsescu.

Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publică nu poate depăşi 60% din PIB, se arată în proiectul de lege de revizuire a Constituţiei, făcut public de Administraţia Prezidenţială.

În proiect a fost introdus un nou articol, după articolul 138, referitor la plafonarea deficitului bugetar şi la datoria publică.

"Statul trebuie să evite deficitul public excesiv şi deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publică nu poate depăşi 60% din PIB", se arată la alineatul 1 al articolului.

Pe de altă parte, potrivit alineatului 2, "împrumuturile externe pot fi contractate numai în domeniul investiţiilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici