Băsescu: Ponta trebuie să îşi asume în continuare răspunderea politică pentru privatizarea CFR Marfă

Preşedintele Traian Băsescu susţine că premierul Victor Ponta trebuie să îşi asume, în calitate de ministru interimar la Transporturi, responsabilitatea politică pentru privatizarea CFR Marfă, având în vedere aprecierile pozitive făcute de acesta la modul cum s-a derulat privatizarea.

184 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Ponta trebuie să îşi asume în continuare răspunderea politică pentru privatizarea CFR Marfă

Băsescu: Ponta trebuie să îşi asume în continuare răspunderea politică pentru privatizarea CFR Marfă (Imagine: Ciprian Sterian/ Mediafax Foto)

"Având de vedere aprecierile publice extrem de favorabile făcute de domnul prim-ministru, cred că trebuie să-şi asume răspunderea politică în continuare. Atenţie, eu nu vorbesc de faptul că prim- ministrul trebuie să semneze contractul. Probabil este o comisie de privatizare, cineva care trebuie să semneze. Dar nu aş vrea să-l aud pe domnul prim-ministru, peste câteva luni, să spună «Păi, a fost Silaghi, nu eu am fost». Deci, aş vrea să-l ajut să rămână consecvent, ceea ce ar fi un eveniment", a afirmat Băsescu luni seară, în declaraţia de presă de la Palatul Cotroceni.

El a motivat şi legat de acest argument opţiunea sa de a decide abia pe 23 august cu privire la desemnarea lui Ovidiu Silaghi pentru portofoliul Transporturilor.

"Deci asta este explicaţia şi vă rog să mă credeţi că simt responsabilitatea acestei desemnări într-un astfel de moment, când cea mai mare companie de transport marfă din România urmează să fie privatizată, o companie absolut strategică în sistemul de transporturi româneşti, simt responsabilitatea numirii ministrului, care, repet, nu va semna contractul, dar va avea răspunderea politică pentru finalizarea procesului de privatizare", a afirmat Băsescu.

El a arătat că chiar dacă ar fi primit de la premierul Ponta o nominalizare la Transporturi în care să aibă încredere, tot ar fi ezitat în acceptarea acesteia având în vedere necesitatea ca responsabilitatea politică a semnării contractului de privatizare a CFR Marfă să fie asumată de un om care a fost implicat în acest proces de privatizare.

"În mijlocul unui proces încheiat, care mai trebuie doar semnat şi plătit, arunci un ministru care să-şi asume răspunderea politică pentru acest proces de privatizare al CFR Marfă. Mi se pare incorect acest lucru şi, dacă ar fi fost un ministru în care să am foarte multă..., o nominalizare în care să am foarte multă încredere, tot aş fi fost ezitant dacă să îl trimit la semnarea contractului sau să spun: «Stai, că avem un om care ştie foarte bine procesul şi l-a lăudat public». Şi poate îl duce la bun sfârşit, dacă e bun, poate îl anulează, dacă nu e cum a spus, dacă nu e bun...", a mai spus Băsescu.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, sâmbătă seară, că preşedintele Traian Băsescu i-a spus că îl lasă pe premierul Victor Ponta interimar 45 de zile la Ministerul Transporturilor, pentru a finaliza privatizarea CFR Marfă.

Premierul Victor Ponta a afirmat duminică că îi va transmite preşedintelui Traian Băsescu propunerea de numire a lui Ovidiu Silaghi în funcţia de ministru şi că va aştepta un răspuns, adăugând în acelaşi timp că este posibil ca şeful statului, prin amânarea acestui răspuns, să dorească să îi facă lui un dosar penal pentru ce va face ca ministru interimar la Transporturi.

"Este un joc politic, dar extrem de neserios şi sunt destul de îngrijorat pentru că, în ultimul timp, văd o serie de manifestări extrem de neserioase. Ministerul Transporturilor va fi efectiv condus, ca şi acum, de secretarul de stat Ghibu. Eu semnez,, dar nu am timp şi nici nu ar fi normal ca primul-ministru să se mute la Ministerul Transporturilor. CFR Marfă sau orice altceva sunt lucruri pe care oricum mi le asum, se aprobă prin hotărâri de guvern pe care le semnez ca prim-ministru. Luni dimineaţa, mă rog, o să plec spre Spania, dar o să trimit la Cotroceni propunerea cu domnul Silaghi de a fi ministru, după care preşedintele, nu ştiu în ce fel, va trebui să se pronunţe", a spus Ponta la Antena 3.

El a apreciat că nu are nicio logică să mai conducă interimar Ministerul Transporturilor 45 zile, deoarece banii pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la CFR Marfă trebuie plătiţi la 60 zile de la semnarea contractului.

Întrebat dacă înţelege care este strategia preşedintelui Băsescu pentru menţinerea lui în postul de ministru interimar, Ponta a arătat că poate acesta are ideea de a-i face un dosar penal pentru perioada în care va conduce, ca interimar, Ministerul Transporturilor, adăugând însă că şeful statului i-a mai făcut dosare şi că nu este o problemă.

Ponta a precizat că activitatea la Ministerul Transporturilor va fi coordonată de un secretar de stat pe care el, ca prim-ministru şi ministru interimar, îl va gira şi pentru care îşi va asuma răspunderea.
Luni, premierul Ponta a declarat că secretarul de stat Cristian Ghibu va coordona activitatea curentă în Ministerul Transporturilor până la numirea unui nou ministru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici