Băsescu: Problema crizei ne-a afectat ca un turnesol care scoate la suprafaţă deficienţele statului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Oradea, că în România criza economică a funcţionat ca un "turnesol" care "scoate la suprafaţă deficienţele statului" şi că această criză arată "cât de ascunsă era partea bugetofagă a statului".

25 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Problema crizei ne-a afectat ca un turnesol care scoate la suprafaţă deficienţele statului

Băsescu: Problema crizei ne-a afectat ca un turnesol care scoate la suprafaţă deficienţele statului (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

"Problema crizei economice ne-a afectat ca un turnesol care scoate la suprafaţă deficienţele statului", a declarat preşedintele Traian Băsescu, la întâlnirea de la Prefectura Bihor cu reprezentanţii autorităţilor locale din judeţ.

Acesta a spus că apariţia crizei economice scoate la iveală faptul că sistemul românesc nu funcţionează cum trebuie şi că, dacă ar fi funcţionat, România nu s-ar confrunta acum cu reducerea aparatului administrativ, respectiv cu înlăturarea "funcţionarilor incompetenţi", şi ar avea bani.

"Această criză ne arată cât de ascunsă era partea bugetofagă a statului", a afirmat preşedintele.

El a menţionat, în acest context, că România are un decalaj de şase-nouă luni faţă de marile economii.

"Trebuie să iasă din criză marile economii, apoi o să ieşim şi noi, aşa cum am intrat în criză la şase-nouă luni după marile economii. România nu poate ieşi singură, pentru că este cuplată la economia globală. Avem un stat care consumă mult prea mult", a spus preşedintele, precizând că aproape 30 la sută din buget se consumă cu aparatul de stat.

În acest context, şeful statului a anunţat că se vor face norme pentru o mai bună şi mai judicioasă gestionare a cheltuielilor şi pentru administraţiile locale, la fel cum s-a făcut pentru ministere.

"Totuşi, discutăm de o perioadă de criză şi decenţa trebuie să funcţioneze. Anul acesta au fost creşteri salariale de 2,5 la sută la nivel central şi de 15,6 la sută la nivel local. Raţionalizarea cheltuielilor în administraţie este obligatorie în 2010", a spus el.

Băsescu a menţionat că, totuşi, criza economică nu a afectat România într-un mod dramatic, bugetul pentru 2009 fiind la acelaşi nivel cu cel alocat în 2007.

"Nu suntem cu resursele la nivelul anului 2002 sau 2004. Suntem mult peste potenţialul pe care l-am avut atunci. Nu suntem în pragul nenorocirii", a spus Băsescu, îndemnând reprezentanţii administraţiei locale să absoarbă cât mai mult din fondurile europene şi să nu aştepte totul de la bugetul de stat.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, duminică dimineaţă, la Oradea, cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale din judeţ, urmând să participe la manifestările dedicate zilelor oraşelor Marghita şi Ştei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici