Băsescu: Vom decide în perioada următoare dacă vom angaja sau nu împrumutul extern

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că partea română va decide, în perioada următoare, dacă va angaja sau nu împrumutul extern de la CE, FMI şi bănci, hotărârea urmând să se ia după negocierile la care vor participa BNR şi Ministerul Finanţelor pe baza unui mandat aprobat de şeful statului.

16 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Vom decide în perioada următoare dacă vom angaja sau nu împrumutul extern

Băsescu: Vom decide în perioada următoare dacă vom angaja sau nu împrumutul extern

Băsescu a făcut această declaraţie la Bruxelles, la finalul lucrărilor Consiliului European.

Întrebat dacă a discutat cu preşedintele CE despre împrumutul pe care doreşte să-l obţină România, Băsescu a răspuns că "nu mai este, deja, treaba preşedintelui Comisiei Europne"

"Împrumutul pe care România îl angajează a pornit pe un anume drum. Deci nu vorbim de zece ori acelaşi subiect, în general. Deci vom decide, pentru că, până în momentul de faţă, România şi-a făcut deschiderile către Uniunea Europeană şi către Fond. Dar dacă vom angaja împrumutul sau nu, acest lucru îl vom decide în perioada următoare, după ce se termină negocierile cu Fondul. Din câte ştiu, în cursul zilei de ieri (joi, n.r.) raportul Fondului Monetar Internaţional a fost definitivat, forma de scrisoare propusă de Fond, urmează acum să se discute în Guvern un mandat, funcţie de proiectul de scrisoare al Fondului, un proiect de mandat pe care va trebui să-l aprob, conform uzanţelor, după care Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor să înceapă negocierile. Vom vedea ce rezultă din negocieri", a spus Băsescu.

El a ţinut să explice că "în momentul de faţă, nu statul român este în dificultate".

"România nu apelează la credite pentru că statul român este în dificultate. Statul român are o datorie de 1,6 miliarde euro anul acesta. problema noastră este datoria privată. Ce vreau să înţeleagă şi nu ştiu dacă o să reuşesc să vă transfer acest lucru. Am văzut întrebarea «de ce este problema mea dacă au companiile datorii?». Să nu gândească nimeni că statul român va da măcar un euro unei singure companii. Ce trebuie să facă însă statul român este să nu mai fie cel care adună toţi banii de pe piaţă, pentru că avem obligaţia de a crea condiţii pentru ca firmele să poată lua bani, pe care trebuie să-i ramburseze, de pe piaţă. Dacă bugetul de stat se duce şi ia tot timpul, deficitul şi-l acoperă de pe piaţa internă - 2 la sută, va fi probabil mai mult, 3 la sută -  datoria pe termen scurt, care este în interiorul bugetului, se duce şi o ia în fiecare zi de pe piaţă, practic, pentru economie nu mai rămân bani", a spus Băsescu.

Întrebat dacă poate da cifre din analiza FMI, Băsescu a răspuns, râzând: "Aş putea, dar nu vă dau".

"Este un lucru care trebuie discutat cu Fondul, trebuie să-l discute cu Banca Naţională, cu ministerul de Finanţe, pentru că şi cifrele trebuie clarificate de cele două părţi, chiar dacă au mici diferenţe", a spus Băsescu.

Preşedintele a menţuionat că  obligaţia sa, ca şef al statului, în relaţia cu FMI, este să stabilească lucrurile care nu se pot face. "Ceea ce am făcut de la începutul misiunii. În rest, e problema Guvernului, cum ar fi TVA crescut sau umblat la cota unică. Aceste lucruri au fost stabilite de la început că nu se pot face", a precizat Traian Băsescu.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici