BCE a decis joi să menţină dobânda de politică monetară la 4,25%

Consiliul de Guvernare al Băncii Centrale Europene (BCE) a decis joi să menţină dobânda de politică monetară la 4,25%, pe fondul unui cumul de factori, printre care inflaţia ridicată şi încetinirea economică accentuată din zona euro.

22 afișări
Imaginea articolului BCE a decis joi să menţină dobânda de politică monetară la 4,25%

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, urmează să prezinte argumentele din spatele deciziei şi să anunţe perspectivele economice actualizate ale analiştilor instituţiei într-o conferinţă de presă.

Ultima modificare a dobânzii de politică monetară a fost operată în luna iulie, când BCE a majorat rata cu 0,25 puncte procentuale.

Totodată, banca ar putea revizui regulile flexibile privind modul în care băncile comerciale pot accesa finanţări pe termen scurt de la BCE şi sistemele interbancare de plăţi pe care le administrrează.

Un număr de 83 de economişti chestionaţi de Reuters înaintea şedinţei BCE de joi au concluzionat în unanimitate că instituţia va menţine dobânda actuală, principalul argument fiind absenţa oricărui semnal din partea băncii privind acest subiect.

Banca Angliei a anunţat joi, cu puţin timp înaintea BCE, că va menţine dobânda de referinţă pentru lira sterlină la 5%, pentru a cincea lună consecutiv, pe fondul avansului inflaţiei şi deteriorării climatului economic.

Moneda europeană nu a înregistrat fluctuaţii semnificative faţă de dolar după anunţul băncii centrale europene, după ce a atins miercuri minimul ultimelor 8 luni.

Date statistice publicate joi au indicat o scădere neaşteptat de accentuată a producţiei industriale a Germaniei, cea mai puternică economie din zona euro, cu 1,7% în iulie, continuând astfel seria de informaţii pesimiste pentru situaţia economică a Uniunii Europene.

Rata actualizată anual a inflaţiei din zona euro a scăzut uşor în august, la 3,8%, faţă de 4% în iulie, şi continuă să se menţină la un nivel dublu faţă de obiectivul BCE pe termen mediu, de sub 2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici