BCE a menţinut dobânda cheie la minimul record de 1%

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, joi, dobânda de politică monetară la minimul record de 1%, decizie anticipată de analişti şi care nu a influenţat pieţele financiare, transmite Reuters.

18 afișări
Imaginea articolului BCE a menţinut dobânda cheie la minimul record de 1%

BCE a menţinut dobânda cheie la minimul record de 1% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Investitorii de pe pieţele financiare se întreabă însă dacă BCE poate intensifica achiziţiile de obligaţiuni pentru a susţine Portugalia şi a evita extinderea crizei şi în Spania, a cărei economie este mult mai mare.

Succesul emisiunilor de obligaţiuni ale Portugaliei şi Spaniei, precum şi apelul comisarului pentru Afaceri Economice, Ollie Rehn, pentru consolidarea Fondului European pentru Stabilitate Financiară au temperat presiunile asupra BCE de a cumpăra obligaţiuni.

Este probabil ca BCE să ofere puţine informaţii privind amploarea achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale.

"Nu este în interesul BCE să dezvăluie informaţii privind programul de achiziţii de obligaţiuni", a declarat Marco Valli, analist la UniCredit.

El crede că preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, ar trebui să afirme doar că programul continuă.

Şedinţa de politică monetară de joi este prima după aderarea Estoniei la zona euro şi va fi urmată de o conferinţă de presă a lui Trichet şi a vicepreşedintelui BCE Vitor Constancio.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici