BCE a redus joi dobânda de politică monetară la 3,25%

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus, joi, dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 3,25%, a doua măsură de acest tip adoptată în decurs de o lună, în conformitate cu aşteptările analiştilor, şi a estimat că rata inflaţiei va scădea anul viitor până la nivelul ţintit de instituţie.

16 afișări
Imaginea articolului BCE a redus joi dobânda de politică monetară la 3,25%

BCE a redus joi dobânda de politică monetară la 3,25% (Imagine: Mediafax Foto)

Majoritatea analiştilor au anticipat reducerea ratei de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, în contextul reducerii temerilor privind inflaţia şi a perspectivei economice.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat, în conferinţa de presă organizată după încheierea şedintei de politică monetară, că este probabil ca turbulenţele de pe pieţele financiare să afecteze economia din zona euro şi pe cea mondială, comentarii ce sugerează că instituţia ar putea decide o nouă relaxare a politicii monetare, la un moment dat.

"Nu exclud faptul că am putea reduce dobânda din nou", a afirmat oficialul BCE.

Economia zonei euro a înregistrat o contracţie de 0,2% în trimestrul al doilea. Majoritatea economiştilor anticipează că datele privind evoluţia PIB-ului zonei euro în trimestrul al treilea, care vor fi publicate la 14 noiembrie, vor confirma faptul că economia a intrat oficial în recesiune, în contextul în care cele mai recente statistici au arătat că sectorul privat a fost grav afectat de criza mondială.

Comisia Europeană (CE) a anunţat, luni, că economia zonei euro se află deja în recesiune tehnică şi a anticipat că aproape va stagna anul viitor.

Rata anuală a inflaţiei din zona euro a scăzut cu 0,4 puncte procentuale în octombrie, la 3,2%, faţă de 3,6% în septembrie şi de maximul de 4% atins în iulie, potrivit datelor preliminare furnizate de Eurostat. Totuşi, inflaţia se menţine peste obiectivul BCE de "sub 2%, dar în apropiere", nivel la care instituţia consideră că stabilitatea preţurilor este îndeplinită. 

Oficialii BCE au ezitat, până în luna octombrie, să reducă dobânda de politică monetară din cauza inflaţiei, dar Trichet a sugerat că această problemă dispare rapid.

"Perspectiva pentru stabilitatea preţurilor a continuat să se îmbunătăţească. Rata inflaţiei va scădea probabil în următoarele luni, ajungând pe parcursul anului 2009 la un nivel care corespundă cu obiectivul de stabilitate a preţurilor", a spus Trichet.

Şeful BCE a adăugat că intensificarea şi extinderea turbulenţelor de pe piaţa financiară va afecta probabil cererea din zona euro, dar şi nivelul global al indicatorului, pentru "o perioadă mai degrabă extinsă".

Relaxarea politicii monetare a dus dobânda cheie la 3,25%, cel mai scăzut nivel din peste doi ani. BCE a redus, la începutul lunii octombrie, dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 3,75%, aceasta fiind prima măsură de acest tip din ultimii cinci ani.

Tot joi, Banca Angliei şi Banca Naţională a Elveţiei au redus ratele dobânzilor de politică monetară cu 1,5 puncte procentuale, respectiv cu 0,5 puncte procentuale. De asemenea, Rezerva Federală americană şi Banca Japoniei au decis, săptămâna trecută, relaxare politicilor monetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici