BCE începe să acorde credite ieftine băncilor europene, în valoare totală de 1.000 miliarde euro

Banca Centrală Europeană (BCE) va începe, joi, să acorde credite ieftine băncilor din zona euro, prima astfel de operaţiune de refinanţare dintre cele şase pe care instituţia le are în plan până în 2015, în valoare totală de 1.000 miliarde euro, cu scopul stimulării economiei din regiune.

145 afișări
Imaginea articolului BCE începe să acorde credite ieftine băncilor europene, în valoare totală de 1.000 miliarde euro

BCE începe să acorde credite ieftine băncilor europene, în valoare totală de 1.000 miliarde euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Programul de împrumuturi prin care băncile vor primi finanţări mai ieftine ca să suplimenteze creditarea către consumatori face parte din pachetul de măsuri pentru stimularea economiei adoptat de BCE în luna iunie, relatează Financial Times.

În acest sens, BCE va iniţia şase operaţiuni de refinanţare, până la finalul anului viitor, valoarea totală a împrumuturilor acordate de BCE putând ajunge până la 1.000 miliarde euro, în condiţiile în care băncile vor suplimenta creditarea în regiune.

Primele două licitaţii se vor desfăşura în septembrie şi decembrie, BCE punând la dispoziţia băncilor 400 miliarde euro, pe care îi pot accesa sub forma unor crediite ieftine, pe patru ani.

Potrivit analizei Bloomberg, băncile vor împrumuta 174 miliarde euro în septembrie şi 167 miliarde euro în decembrie, în cadrul celei de-a doua licitaţii.

Avantajul creditelor oferite de BCE este că băncile pot împrumuta la dobânzi scăzute, costul împrumuturilor fiind legat de rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare. La începutul lunii septembrie, BCE a coborât dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, de la 0,15%.

În contextul în care inflaţia din zona euro se află la nivelul de 0,3%, cel mai scăzut din ultimii cinci ani, iar economia din regiune a stagnat, oficialii BCE speră că implementarea primului val de operaţiuni de refinanţare pe termen lung va avea efectul de stimulare economică anticipat de analişti.

BCE încearcă, totodată, să îşi extindă portfoliul de active la nivelul de la începutul anului 2012, când deţinea active în valoare de 3.000 miliarde euro. În prezent, instituţia deţine active în valoare de aproximativ 2.000 miliarde euro.

În acest sens, pe lângă oferirea de credite ieftine, BCE are în plan şi cumpărarea de obligaţiuni garantate cu active.

În cazul în care măsurile BCE funcţionează, moneda euro va scădea, ceea ce va conduce la o accelerare a exporturilor şi a inflaţiei, importurile în regiune devenind mai scumpe.

În total, în urma celor şase licitaţii pentru credite şi cumpărării de obligaţiuni, instituţia bancară ar adăuga 985 miliarde euro la portofoliul său de active.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici