BCE: Riscul ca două mari bănci din zona euro să intre simultan în default a crescut

Riscul ca două mari bănci din zona euro să intre simultan în default (incapacitate de plată) a crescut semnificativ în ultimele şase luni, la un nivel nemaiatins de la debutul crizei financiare în 2007, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE).

538 afișări
Imaginea articolului BCE: Riscul ca două mari bănci din zona euro să intre simultan în default a crescut

BCE: Riscul ca două mari bănci din zona euro să intre simultan în default a crescut (Imagine: Shutterstock)

Probabilitatea ca două sau mai multe bănci să intre simultan în default în următorii doi ani era aproape nulă la începutul lui 2007, a atins apoi un vârf de 15%, iar în prezent se află la un maxim de 25%.

"Creşterea din ultimele şase luni a probabilităţii ca una sau mai multe bănci mari din zona euro să intre în default a fost mai rapidă şi mai puternică decât în trecut, iar indicatorul privind riscul sistemic a atins maxime nemaiîntâlnite de la lansarea sa, în 2007", se arată în raportul referitor la riscurile legate de stabilitatea financiară din zona euro.

BCE a luat în considerare la calcularea indicatorului cotaţia acţiunilor şi a CDS-urilor băncilor.

"La nivel general, riscuile la adresa stabilităţii financiare a zonei euro au crescut considerabil în semestrul al doilea", a declarat vicepreşedintele BCE, Vitor Constancio, într-o conferinţă de presă.

Cel mai mari riscuri sunt, în opinia sa, extinderea crizei datoriilor, fragilitatea sectorului financiar şi creşterea economică lentă, trei factori care se alimentează unul pe celălalt.

Constancio a spus că sectorul bancar trebuie să evite reducerea creditării, care ar fi catastrofală pentru creşterea economică.

El a adăugat că măsurile luate de BCE pentru finanţarea ieftină şi nelimitată a băncilor face ca acestea să nu aibă nicio scuză pentru reducerea creditării.

În schimb, riscul unei prăbuşiri a zonei euro nu a fost luat în considerare, întrucât "este de neconceput", a spus Constancio, reiterând poziţia BCE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici