BCE va menţine, joi, dobânda cheie la minimul istoric de 1%

Banca Centrală Europeană (BCE) va menţine dobânda cheie la nivelul de 1%, la şedinţa de politică monetară de joi, în contextul creşterii riscului producerii unei deflaţii şi a temerilor legate de condiţiile dificile de pe piaţa creditelor, potrivit analiştilor.

15 afișări
Imaginea articolului BCE va menţine, joi, dobânda cheie la minimul istoric de 1%

BCE va menţine, joi, dobânda cheie la minimul istoric de 1% (Imagine: Mediafax Foto)

BCE nu a mai modificat dobânda de politică monetară din luna mai.

"Este foarte probabil ca BCE să anunţe noi măsuri de stimulare a economiei", a declarat Jennifer MCKeown, analist la compania Capital Economics.

Potrivit celui mai recent sondaj efectuat de BCE, 21% dintre băncile din zona euro au înăsprit condiţiile de acordare a împrumuturilor în cursul primăverii, în timp ce creditele către în sectorul privat s-au majorat în iunie cu numai 1,5%, faţă de anul precedent.

Înăsprirea în continuare a condiţiilor de finanţare ar putea să agraveze recesiunea sau să întârzie refacerea economică.

Deflaţia este un alt subiect intens dezbătut în ultima perioadă. În luna iulie, preţurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,6% faţă de intervalul similar din 2008, potrivit estimărilor Eurostat.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a respins până în prezent scenariul catastrofal al unei spirale de scădere a preţurilor, care ar afecta economia, în lipsa unor indicii tangibile în acest sens.

În opinia sa, perioada de inflaţie negativă va fi de scurtă durată şi este determinată de faptul că preţurile petrolului şi alimentelor au atins niveluri record în vara anului 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici