BCR a oprit în weekend tranzacţiile valutare online. BNR a verificat dacă au funcţionat cu cardul

BCR a suspendat în weekend operaţiunile de schimb valutar efectuate prin internet banking pentru a evita posibile volatilităţi ale cursului în urma referendumului din Grecia, măsură în urma căreia BNR a verificat dacă sistemul de tranzacţionare cu cardurile a fost funcţional.

1048 afișări
Imaginea articolului BCR a oprit în weekend tranzacţiile valutare online. BNR a verificat dacă au funcţionat cu cardul

BCR a oprit în weekend tranzacţiile valutare online. BNR a verificat dacă au funcţionat cu cardul

"Tranzacţiile de schimb valutar prin intermediul aplicaţiei de internet banking funcţionează la parametri normali începând cu ora 09:00 în această dimineaţă. Acestea au fost suspendate în weekend-ul 4-5 iulie pentru a proteja clienţii de eventuale fluctuaţii de curs valutar", a declarat luni pentru MEDIAFAX directorul de comunicare al BCR, Ionuţ Stanimir.

Banca nu a anunţat în prealabil suspendarea operaţiunilor valutare online, motivând că ponderea acestora este redusă în mod obişnuit în timpul weekend-ului.

Stanimir a precizat că sistemul de carduri a funcţionat normal, inclusiv pentru plăţi în lei şi valută în străinătate şi în Grecia.

"Operaţiunile de transferuri bancare în valută în România şi străinătate au funcţionat de asemenea normal. Nu întrevedem alte măsuri", a mai spus reprezentantul BCR.

În weekend-ul 4-5 iulie, posesorii de carduri BCR au efectuat 81.000 de tranzacţii la nivel internaţional. dintre care 185 au fost realizate în Grecia.

La rândul său, Banca Naţională a verificat dacă sistemul de tranzacţionare cu carduri a funcţionat normal pe parcursul weekendului.

"Am verificat dacă sistemul de tranzacţionare cu carduri a fost funcţional în weekend şi a reieşit că tranzacţiile valutare cu carduri au fost posibile. Era important ca tranzacţiile cu cardurile să nu fie întrerupte. Aşadar, nu a fost o ancheta, ci am verificat dacă sistemul de tranzacţionare cu cardul a fost operaţional", a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, pentru MEDIAFAX.

El a arătat că nu este nimic de făcut în plus în acest sens. În ceea ce priveşte suspendarea operaţiunilor valutare online, Suciu a punctat că vor fi probabil făcute verificări dacă banca a respectat procedura.

Analiştii Erste Group estimează că, din punct de vedere economic, situaţia din Grecia nu prezintă un risc important pentru ţările din Europa Centrală şi de Est. Exporturile ţărilor din zona ECE către Grecia reprezintă între 0,1 şi 0,5% din PIB.

"Exporturi/PIB către Grecia reprezintă doar 0.5% în cazul României. În plus, sistemul bancar românesc este foarte lichid şi foarte bine capitalizat", a mai comentat Stanimir.

Cetăţenii greci au votat duminică, în proporţie de 61,28%, împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,72% pronunţându-se în favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale parţiale.

Cursul oficial anunţat luni de BNR a fost de 4,4854 lei pentru un euro, de la 4,4819 lei/euro vineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici