BCR: Decizia Moody's are un impact limitat

Scăderea ratingului BCR de către Moody's la "Ba1" are un impact limitat, deoarece banca beneficiază de o lichidate solidă, susţinută de o bază de depozite stabilă şi consistentă, de poziţia de lider de piaţă şi de sprijinul grupului Erste, potrivit unui comunicat transmis de BCR.

320 afișări
Imaginea articolului BCR: Decizia Moody's are un impact limitat

BCR: Decizia Moody's are un impact limitat (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

"Modificarea ratingului are un impact limitat asupra BCR, întrucât banca beneficiază de lichiditate solidă, susţinută de cea mai mare şi mai stabilă bază de depozite din România. BCR rămâne liderul pieţei în ceea ce priveşte atragerea de depozite (+2,6% creştere anuală) şi acordarea de credite, astfel că banca dispune de toate mijloacele pentru a sprijini creşterea economică a României", se arată într-un scurt comunicat care prezintă poziţia băncii faţă de decizia anunţată joi dimineaţa de Moody's.

BCR a continuat în acest an să-şi consolideze poziţia de lider, cu o cotă de piaţă de 20% după active, iar portofoliul de credite a continuat să crească, în pofida cererii "destul de firave", precizează instituţia.

Totodată, BCR dispune de sprijinul grupului Erste, care şi-a crescut expunerea pe România cu aproape 2 miliarde euro din martie 2009, la 8,5 miliarde euro, notează banca.

Moody's a coborât ratingurile BCR şi Raiffeisen Bank România la "Ba1", în categoria investiţiilor cu caracter speculativ şi riscuri substanţiale de credit, în cadrul unei acţiuni ample de retrogradare a subsidiarelor est-europene ale grupurilor austriece Erste şi Raiffeisen.

Miercuri, agenţia a redus ratingurile a şapte bănci germane şi trei din Austria, respectiv Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria, din cauza riscurilor generate de expunerea pe pieţele din Europa Centrală şi de Est şi de criza datoriilor de stat din zona euro.

Moody's a precizat de asemenea că ratingul BCR este sprijinit atât de poziţia de lider de piaţă, cât şi de susţinerea fermă din partea grupului Erste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici