BCR îmbunătăţeşte estimările privind evoluţia economiei în 2009

BCR a îmbunătăţit estimările privind contracţia economiei în 2009, de la -8% la - 7,1%, după publicarea datelor din trimestrul al treilea, şi creşterea PIB anul viitor, de la 0,2% la 0,6%, a declarat, miercuri, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.

26 afișări
Imaginea articolului BCR îmbunătăţeşte estimările privind evoluţia economiei în 2009

BCR îmbunătăţeşte estimările privind evoluţia economiei în 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

"După o evoluţie economică peste aşteptări în trimestrul al treilea din 2009, perspectiva pentru următoarele trimestre a devenit mai încurajatoare. România ar putea ieşi din recesiune în trimestrul al patrulea din acest an sau în primele trei luni din 2010, în condiţiile în care influenţa pozitivă a zonei euro se va menţine", se arată într-un raport al BCR.

Economistul-şef al BCR a precizat că este posibil să existe "surprize plăcute" chiar şi cu noua estimare privind contracţia economică din 2009.

Totodată, Anghel a arătat că principalul factor care va susţine creşterea economică din 2010 vor fi exporturile.

"Un curs de schimb de 4,1-4,3 lei/euro menţine exporturile la un nivel mai competitiv, iar acest lucru ar putea fi benefic şi pentru economie, în condiţiile în care cererea internă este scăzută", se mai spune în raportul BCR.

Analiştii BCR notează că îşi menţin o abordare rezervată asupra evoluţiei leului, având în vedere că moneda naţională este încă puternic dependentă de reacţiile emoţionale ale investitorilor.

"Regimul de flotare controlată s-a dovedit salvator în aceste vremuri tulburi, cu atât mai mult cu cât exista un efect puternic de transmitere a cursului de schimb în inflaţie. Amânarea celei de-a treia tranşe de la FMI până la formarea unui nou Guvern şi adoptarea bugetului pe 2010 nu vor fi stimulative pentru recâştigarea încrederii investitorilor pe termen scurt. După deprecierea până la nivelul de 4,3 lei/euro, cursul s-a întors mai recent la niveluri de 4,24 - 4,26 lei/euro, indicând un posibil final al crizei politice", se mai arată în raportul băncii.

Totodată, analiştii consideră că, în general, deficitul de cont curent nu ar trebui să ridice probleme în 2010, cel puţin într-un scenariu de revenire economică lentă.

BCR anticipează că deficitul de cont curent se va plasa la 4,6% din PIB în 2009, la 4,8% anul viitor şi la 5% în 2011.

"Rata de acoperire a deficitului de cont curent cu investiţii străine directe se va menţine la un nivel înalt (75-80%), în timp ce investitorii străini ar putea deveni mai activi decât în 2009", notează analiştii BCR.

Anghel crede că, de exemplu, investitorii internaţionali vor fi interesaţi să cumpere suprafeţe foarte mari de teren.

"Costul terenului este de 3 - 7 ori mai ieftin, solul este bun, iar forţa de muncă ieftină. Dacă investitorii vin cu know-how şi pot atrage fonduri europene , atunci există toate condiţiile pentru o afacere de succes, evident pe termen foarte foarte lung", a declarat Anghel.

El a adăugat că anii 2010 şi 2011 reprezintă acea perioadă, fără alegeri, în care să existe investiţii pe termen mediu şi lung.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici