BCR: Piaţa cardurilor a crescut în 2008 cu circa 30%

Piaţa cardurilor din România a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere reală, puţin sub 30%, ajungând la 11,5 milioane de carduri, şi va avansa în aces an cel puţin cu acelaşi procent, a declarat directorul executiv al direcţiei carduri din BCR, Igor Zganjer.

21 afișări
Imaginea articolului BCR: Piaţa cardurilor a crescut în 2008 cu circa 30%

BCR: Piaţa cardurilor a crescut în 2008 cu circa 30%

"Piaţa va creşte cel puţin la fel ca în 2008, nu ne aşteptăm la o încetinire. (...) BCR va continua să crească peste media pieţei", a spus Zganjer, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a precizat că în cinci-şase ani, piaţa va ajunge la 30 de milioane de carduri, dintre care BCR va avea 7-8 milioane de carduri.

"Economia românească este dominată de plăţile prin numerar. Comerţul de retail este la un nivel relativ scăzut în România, în comparaţie cu Europa Centrală, dar va creşte rapid având în vedere tendinţa continuă de creştere economică şi a veniturilor, precum şi micşorarea ponderii economiei gri", a afirmat Zganjer.

Oficialul BCR a afirmat că din vânzările de retail de 50-60 de miliarde de euro, plăţi de aproximativ 20 de miliarde de euro sunt realizate prin intermediul cardurilor.

BCR apreciază că numărul de carduri creşte, dar că rata de penetrare este încă scăzută comparativ cu alte pieţe.

În prezent, România este aliniată cu alte state din Europa Centrală din punctul de vedere al tranzacţiilor la ATM, dar tranzacţiile prin POS-uri sunt în continuare scăzute comparativ cu alte pieţe.

"Piaţa este din ce în ce mai pregătită pentru cardurile de credit. Una dintre principalele bariere era reţeaua de POS-uri, iar băncile au investit foarte mult în acest segment", a spus Zganjer.

El a arătat că în 2008 tranzacţiile la comercianţi au depăşi 10% din numărul total de tranzacţii prin carduri, iar în 2009 ponderea ar putea ajunge la 20%.

În prezent, circa 25% dintre comercianţi au instalate POS-uri, potrivit unei prezentări a BCR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici