BCR reduce prognozele economice pentru acest an şi 2012, sub estimările autorităţilor şi FMI

Banca Comercială Română a revizut în scădere prognozele de creştere economică pentru acest an şi pentru anul viitor, la 1,4% şi, respectiv, 2,9%, din cauza riscului crescut de contagiune de pe pieţele externe, noile niveluri fiind sub estimările autorităţilor române şi cele ale FMI.

266 afișări
Imaginea articolului BCR reduce prognozele economice pentru acest an şi 2012, sub estimările autorităţilor şi FMI

BCR reduce prognozele economice pentru acest an şi 2012, sub estimările autorităţilor şi FMI (Imagine: Shutterstock)

Estimările anterioare ale băncii indicau un avans al economiei de 2% pentru acest an şi de 3,9% pentru 2012, potrivit economistului-şef al BCR, Lucian Anghel.

Autorităţile române şi FMI estimeză pentru acest an o creştere economică de 1,5% şi de 3,5-4% pentru 2012.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat recent că reprezentanţii Ministerului Finanţelor se vor întâlni la sfârşitul lunii septembrie cu oficiali ai FMI şi Comisiei Europene pentru a stabili dacă va fi menţinută prognoza de creştere economică de 1,5% pentru acest an.

"Riscul de contagiune este semnificativ în cazul României, iar efectele adverse se pot transmite prin intermediul cererii de export şi influxurilor de capital", a declarat Anghel într-un comunicat prezentat la "Conferinţele BCR" la Mamaia.

El a arătat că dacă Guvernul va reuşi să impulsioneze proiectele de infrastructură în acest an, iar trendul recent din sectorul nerezidenţial se va menţine, construcţiile vor "avea şansa" să înregistreze un avans zero în acest an.

"Odată cu încetinirea inflaţiei în iulie, când efectul majorării TVA s-a disipat, şansele revenirii vânzărilor cu amănuntul încep să crească. Un trend ascendant mai vizibil ar putea fi observat în trimestrul al patrulea, în condiţiile unui efect de bază favorabil mai pronunţat. Aceasta nu va fi îndeajuns ca vânzările cu amănuntul să devină pozitive la nivelul întregului an 2011", a spus Anghel.

Economistul BCR nu exclude posibilitatea unui derapaj fiscal în anul electoral 2012, însă prezenţa FMI în România poate fi o garanţie că limita abaterii de la ţinta de deficit bugetar pentru anul următor va rămâne rezonabilă.

În plan internaţional, mai mulţi economişti şi politicieni au semnalat în ultima perioadă că economia mondială îşi încetineşte ritmul de creştere, iar alţii vorbesc chiar despre întoarcerea la recesiune.

Preţurile de consum au scăzut în iulie pentru a doua lună consecutiv, astfel că rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,85%, ajutată şi de eliminarea efectului de bază din iulie 2010, când a fost majorată TVA.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat sâmbătă că multe din ţările care păreau că îşi reiau creşterea economică "au început să dea înapoi", iar în România guvernarea se va desfăşura în continuare sub semnul prudenţei, spunând: "Suntem pregătiţi şi ne rugăm la Dumnezeu, şi la Germania, Italia, Franţa, Spania".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici